Sockerbetor blir gotländsk rom

(Drugnews/SL)
VISBY En ladugård på Gotland byggs om till destilleri där sockerbetor ska bli alkoholstark rom. Den svensktillverkade rommen är tänkt att i första hand säljas på Systembolaget och öns restauranger.

I lokalen på gården fanns tidigare 65 mjölkkor. Nu är en destillationspanna från Tyskland på väg som ska placeras där.
“Min tanke är att kunna utnyttja lokalerna till något som kan bli en inkomst. Mjölk byts mot sprit, så att säga“, säger till lantbrukstidningen ATL, bonden Staffan Danielsson som odlar sockerbetor på 125 hektar och även bedriver kviguppfödning.
Källa: Aftonbladet

Han är en av fyra delägare i nystartade företaget Träkumla Rom. Företaget räknar med en investeringskostnad för romtillverkningen på två miljoner kronor, varav länsstyrelsen ställer upp med 430 000 kronor.

Tiotusen liter rom ska tillverkas de första tre åren och främst erbjudas via öns Systembolag och restauranger. Dessutom planerar entreprenörerna att ordna konferenser och besök med utbildning och provsmakning på gården.

Problemen för sockerbetsodlare har ökat under senare år i takt med att sockerbruk lagts ner i landet. Metoden att göra rom av sockerbetor har det gotländska företaget låtit ett franskt labb utveckla. Drycken ska göras av biprodukten vid sockertillverkning, melass, som späds med vatten och får jäsa. Så småningom ska man även pröva att göra rom av själva sockerbetssaften.

Men frågan är om det är helt enligt EU-regler att kalla sockerbetsrommen för just rom emedan traditionell rom görs av sockerrör i Karibien. De gotländska entreprenörerna hoppas dock att det går för sig eftersom deras företagsnamn innehåller ordet.

Etiketter:

Annonser