Anders Björck (m): avskaffa Systembolaget!

2001-05-23 12:24 (Drugnews/SL)
STOCKHOLM Privatisera Systembolaget när staten säljer ut Vin&Sprit. En börsnotering av Systembolaget måste kombineras med att andra aktörer släpps in på detaljhandelssidan, skriver riksdagens förste talman Anders Björck (m) på DN Debatt. Det kräver även en effektiv kontroll från samhällets sida.
”Björck förstår uppenbarligen inte att om privat- och vinstintresset införs så gäller det att kränga så mycket alkohol som möjligt, vilket skulle leda till ökad konsumtion och skador”, säger nykterhetsbasen Sven-Olov Carlsson till Drugnews.

Anders Björck menar att den svenska alkoholmodellen med ett kvarvarande detaljhandelsmonopol och höga alkoholskatter har överlevt sig självt. ”I vår del av Europa köper norrmännen sitt brännvin i Sverige, svenskarna sitt i Danmark och danskarna sitt i Tyskland. I den mån tillverkningen inte sker med egen apparat”, skriver Björck.
Han jämför detaljhandelsmonopolet av alkohol med tidigare radio-TV-monopolet och reklamförbud – en kapitulation inför verkligheten, där vi blir sist i Europa.

Björks utspel blir en brandfackla inför Folknykterhetens dag imorgon, torsdag. Systembolaget är redan i fokus genom förslaget om att permanenta lördagsöppet i hela landet från i juli.
Sven-Olov Carlsson, förbundsordförande i IOGT-NTO, håller på att slipa på sitt tal han håller på Dagöholms behandlingscenter nära Flen.
Han menar Anders Björcks förslag om att avskaffa detaljhandelsmonopolet skulle leda till ökad försäljning och alkoholskador. Och det finns inget samband mellan en utförsäljning av Vin&Sprit – som redan idag agerar på en marknad med flera aktörer – och en, enligt Björck, nödvändig konkurrensutsättning av Systembolaget.
”Grunden för Systembolaget är att begränsa antalet försäljningsställen och frånvaro av privatintresset. Med vinstmål blir det svårt att hävda sociala aspekter. Vad gäller Vin&Sprit vore det bra att staten säljer, så slipper man anklagas för dubbla budskap – försöka föra en restriktiv politik på hemmaplan och samtidigt kränga alkohol med aggressiv marknadsföring utomlands”, säger Carlsson.
Och trycket från övriga EU?
”Gränshandel kommer alltid att finnas. Och Systembolaget har stått pall för Romfördragets bestämmelser och EU accepterar vårt folkhälsoargumentet. I södra Europa finns ett växande intresse för att minska alkoholskador och alkoholreklam mot unga och man rör sig i restriktiv riktning. Samtidigt som Sverige absurt nog är på väg åt motsatt håll!”, säger Sven-Olov Carlsson.

Läs mer i Drugnews:
Ökad misshandel i norr efter lördagsöppet
Partitrohet avgör riksdagsbeslut om lördagsöppet

Etiketter:

Annonser