Lagöversyn efter dödsfall i fylleceller

2001-03-05 15:52 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Lagen om omhändertagande av berusade, LOB, ska ses över efter flera dödsfall i polisens ”fylleceller”. Sedan 1996 har tio personer avlidit runt om i landets arrester.

Tanken med lagen var att berusade skulle erbjudas vård och endast de som var alltför våldsamma skulle placeras i cellerna. Men idag saknar de flesta landsting resurser för att ta hand om berusade på bland annat sjukhus varför de ofta hamnar i fyllecellerna.
Enligt lagen ska läkare undersöka omhändertagna berusade personer, men oftast gör idag poliser den medicinska bedömningen. Risken är stor att akut alkoholförgiftning eller kombinationer med andra droger ej upptäcks i tid. Många tillnyktringsenheter i landstingen har också försvunnit.
Justitiedepartementet har därför uppdragit hovrättslagman Håkan Lavén att göra en översyn av LOB.
”Det finns absolut ett samband mellan dödsfallen och att lagen inte fungerar. I något fall där dödsfall inträffat har den omhändertagne haft en mycket hög alkoholkoncentration i blodet. I något annat har personen varit narkotikapåverkad. Sådant är mycket svårt för polisen att upptäcka eftersom de saknar vårdpersonalens medicinska kunskaper”, säger Håkan Lavén till Dagens Nyheter.
Utredningen ska vara klar slutet av maj.

Etiketter:

Annonser