Losec toppar läkemedelsnotan

2001-02-27 16:55 (DrugNews/SL)
UPPSALA Läkemedelskostnaderna fortsätter att öka. Förra året köpts svenskarna mediciner för 20,1 miljarder kronor, en ökning med 9,8 procent jämfört med året före.

Enligt tidningen Läkemedelsvärlden toppas listan av magsårsmedicinen Losec som såldes för 755 miljoner kronor ifjol. Därefter följde Zocord, mot förhörda blodfetter, och Cipramil, ett antidepressivt Prozac-liknande medel. Bantningsmedlet Xenical hamnade också högt, även om försäljningen minskat en fjärdedel.
Den allmänna trenden är att konsumtionen av magsårsmediciner ökar. Lanzo, konkurrent till Losec, sålde 148 procent mer ifjol jämfört med 1999. Enligt Läkmedelsverket sker en överförskrivning av magsårsmedel i landet.

”Enligt flera undersökningar förskrivs hela 40 procent av dem mot symtom som de inte har någon effekt på. Åtskilliga miljoner skulle kunna sparas på rätt förskrivning”, säger professor Björn Beermann vid Läkemedelsverket till Dagens Nyheter.
Förskrivningar av flera nya medel som inte är bättre än de gamla och som skrivs ut till fel patientgrupper bidrar också till höjda läkemedelskostnader, enligt Beerman.

Läs mer i DrugNews:
Barn förskrivs mer lugnande medel

Etiketter:

Annonser