Systembolaget säljer mindre vin och sprit

2000-12-14 22:49 (DrugNews/SL)
MALMÖ Systembolaget sålde i november 2 471 000 liter alkohol, en minskning med 0,2 procent jämfört med samma period i fjol. Trendbrottet beror främst på att invånare i södra Sverige handlar mindre vin och sprit i systembutikerna.

I Skåne, Blekinge och Halland minskade vinförsäljningen i november tio procent och spritförsäljningen med nära fem procent, enligt statistik TT tagit del av.
Systembolaget tror att minskningen främst beror på ökade privatinförselransoner som fram till 2004 stegvis höjs till EU-nivå. Sedan i juli får resande från annat EU-land ta med sig 20 liter vin, 24 liter starköl och en liter sprit vid inresa till Sverige. Vid årsskiftet höjs införselkvoten för vin till 26 liter.

Systembolagets vd Anitra Steen vill att alkoholskatterna sänks för att behålla förtroendet för detaljhandelsmonopolet. I dagarna byter Systembolaget logotyp och bygger om ytterligare ett 80-tal butiker för självbetjäning av alkoholdrycker. Målet är bättre service, mindre myndighetsprägel.
Steen aviserar också att systembutikerna – i avvaktan på regeringens beslut – förbereds för lördagsöppet i hela landet och att de ska hållas öppet lördagar och vardagskvällar i de sex försökslänen även efter provtidens slut i februari nästa år.

Läs mer i DrugNews:
Lördagsöppet i hela landet planeras
Ökat våld efter lördagsöppna Systembutiker

Etiketter:

Annonser