”Använd pensionärer i drogförebyggande arbete”

2000-08-16 /16:29 (uppdat 18:58) (DrugNews/SL)
STOCKHOLM ”Det finns 600 000 friska pensionärer i landet. Använd dem i drogförebyggande arbete med ungdomar!”, sade Anders Carlberg på Kontraktnätets konferens på Fryshuset i Stockholm.

Carlberg som har mångårig erfarenhet i Fryshusets ungdomsaktiviteter med oroliga, bångstyriga ungdomar menar att någon måste ange gränser och ge etiska och moraliska val innan det går snett. Det behövs förebilder som har en nära relation med ungdomar i riskzonen. Samtal som bygger på erfarenhet och tradition.
”Där skulle pensionärer kunna göra en insats. Egentligen borde bidrag dras in från pensionärsorganisationer som inte har ett ungdomsarbete”, dundrade Carlberg till församlade drogförebyggare från hela landet.

Han menar att många av de vilsna ungdomar som hamnar snett i missbruk eller nynazistiska kretsar ofta har föräldrar med social problem. Carlberg efterlyser folkrörelserna engagemang i dessa frågor.

Socialminister Lars Engqvist höll med om att folkrörelserna kan göra en insats.
”Men det är ju medlemmarnas sak att göra jobbet, men vi måste stötta dom ekonomiskt”.
Socialministern sade i sitt anförande att frivilligorganisationer liksom offentliga krafter som polisen och missbrukarvården ska få mer resurser för att komma ifatt de senaste tio årens stora besparingar. Något han vill betonas i de alkohol- och narkotikapolitiska handlingsprogram som regeringen håller på att ta fram och ska presenteras i höst, respektive efter årsskiftet.
”Det ska vara jobbigt att missbruka, men lätt att få vård och sluta”.
Ambitionen om ett narkotikafritt samhälle ligger fast. Men det är viktigt att finna en balans i drogpolitiken mellan individens ansvar och samhällets ansvar, anser Engqvist.
”Att skylla alla sociala problem på samhället är lika orimligt som att hävda att alla individuella tillkortakommande beror på personliga brister. Men individuellt ansvar fungerar inte om inte samhället tar ansvar”, sade socialministern.

Gunnar Ågren, chef för Folkhälsoinstitutet, talade på konferensen om drogförebyggande arbete som en kollektiv, solidarisk handling.
”Drogerna drabbar de socialt utsatt människorna hårdare. Men det är viktigt att grunda det drogförebyggande arbetet på fakta och kunskaper.”
”Samtidigt behövs en helhetssyn. Man kan inte vara för en drog och emot en annan. Drogproblem hänger samman – alkohol, narkotika och andra droger påverkar alla hjärnan, leder till beroende, bidrar till att passivisera människor och är samtidigt förbundna med ekonomiska intressen”, sade Ågren.

Etiketter:

Annonser