Fler unga missbrukare upptäcks i Skaraborg

2000-05-16 /17:18 (DrugNews/SL)
SKÖVDE Antalet narkotikabrott har nära trefaldigats i Skaraborg senaste åren. I fjol registrerade polisen i regionen cirka 1 400 narkotikabrott, varav många härrör från flera härvor med många ungdomar inblandade.

Och i glesbefolkade östra Skaraborg experimenterar numer lika ofta skolungdomar med droger som i storstaden Göteborg, visar enkäter. Polisen berättar om halverat pris på amfetamin, epidemier med ecstasy i Tidaholm, GHB i Falköping, cannabisodlingar i skogarna, hasch bland högstadieelever i Karlsborg, Töreboda…
När en cannabisförsäljare avslöjades i Skövde visade han sig ha haft uppåt 140 unga kunder, de yngsta 13-14 år. Socialtjänsten blev tagen på sängen och fick begära extraresurser för att klara av situationen.
Läget ses så oroväckande att en länskonferens nyligen anordnades med bland annat skolpersonal, socialtjänst och polis för att diskutera situationen.
”Många är oroade även om jag tror att missbruket varit utbrett länge. Det är bara att det uppdagats mer senaste året i samband med att vi lyckats reda ut flera härvor”, säger kommissarie Tommy Hoff, droginformatör hos Skarapolisen, till DrugNews.

Samtidigt med tuffare social skolmiljö och ökat tillgängligheten på droger har drogundervisningen i skolan minskat och polisresurser alltmer prioriteras för andra verksamheter (se DrugNews om ANT).
”Kunskapsnivån om droger måste höjas bland skolpersonal. Det finns lärare som är helt ovetande om problemen. Jag är själv beredd att ställa upp som resurs. Inga ungdomar ska börja missbruka på grund av okunskap”, säger Tommy Hoff.

Etiketter:

Annonser