Carlsberg stoppar frätande fatöl

Bryggerijätten Carlsberg återkallar all fatöl av märket Staropramen som levererats till 680 svenska krogar. Detta sedan två personer fått blödande blåsor i munnen efter smakat drycken som innehöll rengöringsmedel.

Två 30-litersfat av tjeckiska ölmärket Staropramen (Premium original) har hittills upptäckts ha frätande rengöringsmedel. Det på två olika krogar där en krögare och en Carlsbergsanställd prövat dryck som såg konstig ut.

De fick blåsor på tungan och uppmanades söka sjukhusvård.
– De har provsmakat ölet för att det inte sett ut som det ska. Lyckligtvis var det ingen som drack några större mängder. Det är naturligtvis en extremt obehaglig upplevelse, men de har inte fått några bestående men, säger Carlsbergs informationschef Henric Byström till SVT.

Importören Carlsberg har ringt runt till alla krogar som fått leverans. Totalt har 4 624 fat blixtåterkallats i Sverige, av dessa finns 3 000 fat i karantän nu på Carlsberg lager.

Staropramen bryggs och tappas i Prag. Vad som gått snett där då hög koncentration av rengöringsvätska hamnat i några fat ska nu undersökas.
Troligen har inga svenska kroggäster serverats av den förgiftade ölen. Men på en krog i Västsverige fick en anställd – sedan Carlsberg ringt – hämta tillbaka öl som hade serverats, enligt Aftonbladet.

Annonser