Ökad alkoholkonsumtion, men mindre svartsprit

2000-10-19 12:49 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Svenskarnas alkoholkonsumtion ökar, men svartspriten minskar. Nu vill regeringen satsa 450 miljoner kronor på att minska supandet och alkoholskadorna.

På onsdagen överlämnades regeringens alkoholpolitiska plan till riksdagen som ska ta ställning före årskiftet. Man vill lära svenskarna dricka med förstånd i en tid då tillgänglighet och konsumtion ökar.
Enligt alkoholforskaren Håkan Leifman dricker i genomsnitt varje person över 15 år nu 8,4 liter, jämfört med 8 liter för fyra år sedan.
Å andra sidan har kampanjerna mot svartsprit haft resultat. Var tredje sup som dracks 1996 hade illegalt ursprung, i år beräknas var fjärde vara svart (hembränt och smuggling).
”Ökningen av konsumtionen kan härledas till de goda tiderna. Folk har mer pengar och väljer att dricka mer vit sprit. Systembolagets försök med lördags- och kvällsöppet är också en förklaring. Ökade beslag och kriminalisering av befattning med svartsprit har nog minskat illegala alkoholens andel”, säger Håkan Leifman till DrugNews.

Regeringen oroas över konsumtionsökningen. Men högre privatinförselnivåer och lägre skatter (främst på vin och öl nästa år) lär inte underlätta situationen. De viktigaste delmålen för att fram till 2005 minska konsumtionen och därmed medicinska och sociala skador är:
• Ingen alkohol i trafiken och på jobbet
• Gravida kvinnor bör inte alls dricka
• Alkoholfri uppväxt och uppskjuten alkoholdebut
• Minskat berusningsdrickande
• Fler alkoholfria miljöer
• Stoppa illegala alkoholhanteringen

Mest ansvar vill regeringen skuffa över på kommunerna som under tre år får 300 miljoner kronor för att stärka sitt alkoholförebyggande arbete. Övriga 150 miljoner fördelas på internationellt samarbete, frivilligorganisationer, forskning och kompetensutveckling.

För att nationellt samordna insatserna ska också en ny kommitté med enbart myndigheter bildas från årsskiftet. Omdiskuterade Oberoende alkoholsamarbetet, OAS, med särintressen som exempelvis alkoholbranschen som medlemmar, avskaffas därmed. Ett beslut som redan lett till att branschen dragit in sina bidrag.

Hur mycket regeringen vill minska alkoholkonsumtionen med nämns inte i planen. WHO:s tidigare mål 25 procentig minskning är dock inte aktuellt.
”Lyckas vi överhuvud taget vända utvecklingen får vi vara nöjda”, säger Gunborg Brännström, huvudförfattare till den alkoholpolitiska planen, till DrugNews.

Socialminister Lars Engqvist vill strama upp reglerna för bland annat alkoholreklam. Dagens lättölsreklam ser han som ett hyckleri vars avsikt är att marknadsföra öl med högre alkoholprocent.
Socialministern avser även återkomma med förslag om att förbjuda kommuner att ge tillstånd för utskänkning sent på nätterna. Idag har flera ställen, särskilt i storstadsområdena, öppet till fem på morgnarna och polisen måste ofta göra ingripanden mot bråk.
Vilken tidsgränsen skulle bli är ännu inte avgjord, men Engqvist har tidigare uttalat sympati med alkoholutredningens förslag att inget ställe ska få servera alkohol efter klockan tre på natten.
Kritik mot en sådan begränsning har redan infunnit sig från exempelvis Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare och Kommunförbundet. De betonar att man på lokal nivå är bäst att bedöma hur länge alkohol ska få serveras. I remissvar protesterar även Helsingborgs kommun och varnar för att fler svartkrogar skulle bli följden.

Läs mer i DrugNews:
Regeringen: 450 miljoner mot alkoholskador
Alkoholutredare: stoppa nattsprit på krogar
UNF: ”Mesiga förslag från alkoholutredningen”
Alkoholsamarbetet OAS ska avbrytas

Etiketter:

Annonser