Ny rapport: Ökade skador efter legalisering i Kanada

Legaliseringen av cannabis i Kanada ha lett till ökad konsumtion och fler skador. Det framgår av en ny rapport från Narkotikapolitiskt center. ”Fler barn hamnar på akuten sedan de ätit pappas och mammas cannabisgodis”, säger rapportförfattaren Staffan Hübinette till Drugnews.

Kanada är ett av de länder som framhålls som föredöme av de som vill se en legalisering av cannabis. I rapporten Från löften till verklighet – effekterna av Kanadas cannabislegalisering görs nu en omfattande genomgång av utvecklingen i landet.

Av rapporten framgår att vissa mål med legaliseringen uppnåtts till del.
– Ett av målen har ju varit att minska den illegala marknaden och det har man ju lyckats med, säger rapportförfattaren Staffan Hübinette – som besökt Nordamerika flera gånger – till Drugnews.

Detta har dock skett på en totalt ökad marknad. Och Hübinette betonar att det inte varit ett mål att minska eller hålla tillbaka användningen av cannabis.
– Vi kan ju tycka att det är en ganska självklar målsättning att minska användning av tobak, alkohol och cannabis. Den målsättningen finns inte, utan man har ju slagit in på en skadereduceringslinje i stället, säger Hübinette.

Användningen av cannabis har också ökat kraftigt i Kanada och skadorna har inte reducerats, i stället har de ökat. Enligt Staffan Hübinette pekar både den officiella utvärderingen och ett stort antal studier i samma riktning.
– Fler barn hamnar på akuten sen de har ätit pappas och mammas cannabisgodis och överhuvudtaget hamnar fler inom vården som en följd av cannabisrelaterade problem, säger Staffan Hübinette.

Inte heller när det gäller rättsväsendet har skadorna minskat. Även om den illegala marknadens andel har minskat och kostnaderna för till exempel domstolarna gått ned, så har inte gängkriminaliteten  och kostnaderna för polisen minskat.

– Ett av de främsta argumenten för legaliseringen har ju varit att minska den illegala marknaden och därigenom också minska gängkriminalitet och gängrelaterade mord. Det vi kan se där att gängrelaterade mord har inte minskat, utan har tvärtom ökat efter legaliseringen, säger Staffan Hübinette.

Annonser