Transportföretag utnyttjas av smugglare

Tullverket har hittills i år gjort stora beslag på sammanlagt nära 6,2 ton cannabis, kokain och amfetamin i lastbilar och containrar – vilket är rekordbeslag av narkotika i godsflödet.


Nu vill Tullverket stärka samarbetet med transportbranschen för att försöka stoppa den storskaliga smugglingen.

Charlotte Svensson. Foto: Tullverket

– Vi ser en oroväckande utveckling där kommersiella transportföretag utnyttjas av kriminella gäng för att smuggla mycket stora narkotikapartier. Vi uppmanar speditörer och transportörer att vara uppmärksamma på avvikande beställningar och kontakta oss vid misstankar. Vi behöver deras ögon och öron i kampen mot den organiserade brottsligheten, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson i en kommentar.

Hittills i år har tullen gjort 20 beslag på över ett hundra kilo av cannabis, kokain och amfetamin enbart i godsflödet. Över hälften av beslagen är på över 200 kilo. I februari i år hittades 316 kilo cannabis i utsågade gipsplattor i en lastbil i Helsingborgs hamn. Och i april beslagtogs 240 kilo kokain som skeppats från Equador i samma hamn.

Del av beslag på 316 kg cannabis i lastbil 9 februari i år. Foto: Tullverket

För tio år sedan gjordes inga beslag i den storleken av svenska tullen. Den näst största mängd som beslagtagits i lastbils- och containrar var år 2020 då knappt 2,2 ton narkotika stoppades.

Tullverket har startat ett samarbete, SMT – Samverkan mot tullbrottslighet. Det går ut på göra överenskommelser med företag om att samverka mot gränsöverskridande brottslighet som smuggling. Hittills har tullen träffat omkring 2000 representanter för företag, men vill ha med fler i samarbetet.

– De transportföretag som är med i samverkan vill inte bli utnyttjade av den organiserade brottsligheten och vi ser ett starkt engagemang hos de som anslutit sig. Den allt grövre organiserade brottsligheten de senare åren har knappast undgått någon och här finns en möjlighet att bidra till säkrare transporter och ett tryggare samhälle, säger Mikael Lindgren på Tullverkets underrättelseavdelning.

Annonser