Narkotika den kriminella världens låglönearbete

Narkotika spelar ofta en betydande roll både vid grovt och dödligt våld och vid rekrytering till gängkriminalitet. Det menar Lennart Karlsson, ordförande i Svenska narkotikapolisföreningen.


Lennart Karlsson, poliskommissarie i polisregion Stockholm och ordförande i Svenska narkotikapolisföreningen säger att även om narkotikahandeln bara är en del av de kriminella gängens verksamhet, så har den betydelse för rekryteringen till gängen.

– Narkotikahandeln är den kriminella världens låglönearbeten. Det är väldigt enkla sysslor som man kan koppla till narkotikahandel och är därför ofta som unga personer kommer in i organiserad brottslighet just genom narkotikahandel, säger Lennart Karlsson till Drugnews.

Men narkotikan är inte bara en betydande del av den organiserade kriminalitetens verksamhet, utan bidrar också till att personer kan utföra väldigt grova våldsbrott. Det handlar bland annat om tramadol, men under senare tid även oxikodon-preparat.

– Det är ingen enkel sak att utföra en skjutning eller ett sprängdåd eller att bränna ner en bostad. Det krävs ett visst mått av avtrubbning för att kunna göra det och där är narkotikan en viktig omständighet, säger Lennart Karlsson.

Lennart Karlsson berättar också att gängen idag riktar in sig på att rekrytera unga personer som överhuvudtaget inte har funnits på skolan, socialtjänst eller polisens radar tidigare.

Men när det gäller narkotikapolitiken ser Lennart Karlsson att det finns positiva tendenser. Användningen av narkotika har inte ökat, trots en god tillgång på narkotika i Sverige och trots liberaliseringsvindar i omvärlden.

– Det finns också bra saker som händer där ute. Polisen jobbar effektivt, med samverkan som grund, för att bekämpa öppna drogscener och där har vi framgång. Det tar tid, men vi har framgång.

Lennart Karlsson menar att polisen idag har lite för trubbiga verktyg och att det behövs en möjlighet att jobba på olika sätt, för olika syften. Han påpekar att om man läser förarbetena till förbudet mot narkotikaanvändning så är det tydligt att syftet var att upptäcka unga personer som använde narkotika.

– Konsumtionsförbudet syftade aldrig till att rapportera tunga missbrukare, påpekar Lennart Karlsson.

Annonser