Bred manifestation mot våld och droger

På lördag genomförs manifestationen ”Tillsammans mot våld & droger” på Medborgarplatsen i Stockholm. Det blir en bred uppslutning med ett 40-tal organisationer, artister och talare som vill möta en ökad oro med engagemang.

Det är de senaste årens utveckling med ökad gängkriminalitet, våldsvåg och att barn och unga utnyttjas för våld och i droghandeln som man motverka och förebygga.

– Våldet drabbar alla i lokalsamhället, skapar otrygghet och trauman. Unga ska kunna känna framtidstro och trygghet på gator och torg, inte möta varandra med kulor. Det är fruktansvärt att våldet gått ner i åldrarna så här, säger Kim Reenaas, generalsekreterare på IOGT-NTO, till Drugnews.

Och fortsätter:
– Men civilsamhället ska inte tystna eller passiviseras. Tillsammans är vi en stark kraft som kan förändra dagens situation med skjutningar och rekrytering till gängkriminalitet.

IOGT-NTO har tagit initiativet till manifestationen, som stöds av fackföreningar som Tull-Kust, Sveriges Lärare och Akademikerförbundet SSR. Men även Svenska kyrkan, Islamiska förbundet, föräldragrupper, Stockholms fotbollsförbund, Stockholm stad, Kris, Avhoppare och narkotikapolisföreningen med flera har ställt sig bakom.

Tidigare har både polismästare Carin Götblad och avgående rikspolischef Anders Thornberg sagt att polisen inte kan lösa problemen själva och har efterlyst ett bredare engagemang från övriga samhället.

– Manifestationen på lördag är svaret på det dom efterfrågar. Vi i civilsamhället gör mycket, men vi vill och är beredda att göra mer. Det här är bara startskottet, säger Kim Reenaas som är moderator på mötet.

Hon tror och hoppas på stor uppslutning på lördag. De organisationer som är representerade, är del av en stor folkrörelse som samlar mer än två miljon människor.

– Många vill och kan göra mer tillsammans. Manifestationen är en plattform för visa engagemang, verksamheter, lyssna och prata med varandra och förhoppningsvis kan det leda vidare till nya utspel, idéer och samarbeten, säg hon.

Förutom fler talare från några av de medverkande organisationerna och biträdande finansborgarrådet Anders Österberg, så medverkar några artister. Bland andra SAMI från gruppen Medina med en ny låt ”När krutet lagt sig” och grammisvinnaren och rapparen Imenella.

• Var/När: Manifestationen ”Tillsammans mot droger & Våld” är lå lördag 18 november, klockan 16:30-18 på Medborgarplatsen i Stockholm.

Annonser