Ljus tändes för narkotikans offer

I Allhelgona-veckan anordnades flera ljusmanifestationer i landet för alla de som avlidit av narkotika och deras anhöriga. ”Min son dog av droger. Men också på grund av att samhället svek”, sa en mamma vid ett möte på Sergels torg i Stockholm. /Även socialborgarrådet Ojanne, artisten Mathias Holmgren m fl medverkade.

Varje år dör över 800 människor av narkotika i Sverige.

Sedan över två decennier tänds ljus i början av november för att minnas drogernas offer.
Vid en manifestation vid Sergels torg, som arrangerades av Länsnykterhetsförbundet Stockholm och Narkotikapolitiskt Center, hade ett femtiotal deltagare samlats och tänt ljus i det råkalla mörkret. Ungefär samtidigt hölls även en minnesstund i Rågsved där Gatans röster sjöng.

I City berättade tre mödrar om sina barn som förlorats till droger och avlidit i överdoser. De vill se bättre samverkan mellan beroendevård och somatisk vård, psykiatri och socialtjänst. När familjen inte klarar det och ”när socialtjänst och samhället inte ställer upp med insatser, då dör våra barn”, sa mammorna. De fick varma applåder i novembermörkret.

Social- och trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne (S) höll ett kort tal:
– Varje individ som dör på grund av narkotika är en för mycket.

Han har inte egen erfarenhet av drogproblem, men berättade att vänner och släkt haft det och att han ”varit ute i snöstormar och källargångar och letat efter dem”.

• Drugnews: hur ska vi minska narkotikadöden?

Alexander Ojanne. Foto: Liselotte van der Meijs

– Det behövs en mer lättillgänglig socialtjänst och lokal samverkan med föräldrar, skola och polis. I Stockholm satsar vi förebyggande – ger Mini-Mariorna mer resurser, avloppsmätning för att få bild över var drogproblemen är störst och informerar unga om droger, svarade han.

Narkotikautredningen föreslog nyligen mål att sänka dödligheten med en femtedel på fem år.
– Det borde absolut vara möjligt, det gäller att prioritera och avsätta medel. Men vi borde ha en nollvision egentligen för narkotikarelaterade dödsfall, enligt socialborgarrådet.
Styret i staden antog i höst en ny ANDTS-policy där en vision om ett narkotikafritt Stockholm ingår.

Vid minnesstunden vid Sergels torg deltog även Emily Wendin från Kris Stockholm. Hon sa att hon haft flera överdoser, men lyckats bryta genom behandling och nu varit drogfri i två år. Hon är tveksam till mediciner, ”de är mer mot symtom, viktigare att få hjälp prata om känslor och trauman”.

 

Artisten Mathias Holmgren, aktuell med bok om hur han kom ur sitt missbruk.

Artisten Fredrik Mattsson sjöng Skifs ”Håll mitt hjärta” och Cornelis Vreeswijks ”Somliga går med trasiga skor”. Och kollegan Mathias Holmgren – känd från Barbados, Melodifestivalen mm – sjöng ”Home”.

Holmgren sa att droger är vanligt i gay- och musikerkretsar. Han har nyligen gett ut en bok (”Nåt som kan hända vem som helst”) om hur alkohol, kokain och rökheroin alltmer tog över hans liv och han stod vid ett vägskäl för fem år sedan. Han valde att tacka ja till en behandling.

– Om man tar hjälpen som finns att få och erkänner för sig själv att man har ett missbruk och ett problem då är det ganska vackert att leva, sa han.
Och avslutade med att sjunga Louise Armstrongs ”What a wonderful world”.

Minnesstunder för drogernas offer hölls även på andra orter i landet – bland annat på Järntorget i Göteborg, Västerås, Örnsköldsvik och i Visby där ett stort fackeltåg gick genom staden.

Annonser