Skattesmäll för nätköpare av alkohol

Omkring 2 000 personer som köpt alkohol via nätet drabbas av en skattesmäll och får betala mellan 2 000 och 100 000 kronor var i alkoholskatt.


Den som köper alkohol från utländska företag är själv skyldig att betala alkoholskatten, om inte företaget är registrerat för distansförsäljning hos Skatteverket. När Skatteverket gjorde en kontroll av ett estländskt företag så upptäcktes omkring 2 000 personer som nu måste betala alkoholskatt på mellan 2 000 och 100 000 kronor.

– Företag som säljer alkohol på internet till svenska kunder ska vara registrerade hos Skatteverket och de ska betala alkoholskatten, det ska inte kunden behöva göra, säger Titti Campalto på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Om företaget inte är registrerat hos Skatteverket som distansförsäljare måste privatpersonen själv betala skatten. Den person som köper öl, vin eller sprit på nätet bör därför kolla att företaget det handlar av är registrerat som distansförsäljare hos Skatteverket. Företagen har inget ansvar att informera kunderna om vem som ska betala skatten.

 

Annonser