”Narkotikafritt” på Moderatstämma

Narkotikapolitik intresserar inte Moderaterna. När partiet samlas till partistämma finns inte en enda narkotikapolitisk motion att diskutera. Alkohol intresserar mer och en moderniserad alkohollag är ett av de områden som lyfts fram.

På Moderaternas partistämma i Umeå 19–22 oktober är det enda konkreta förslaget kring narkotika från Moderaternas partistyrelse att ta fram regler som begränsar tillgången till narkotika, vapen och mobiler för ungdomar som befinner sig på HVB-hem och Statens institutionsstyrelses institutioner. Inga av de motioner som nått partistämman handlar om narkotikapolitik.

När det gäller alkoholpolitiken finns ett tydligare avtryck och en av punkterna i det förslag (proposition) från partistyrelsen som heter På medborgarnas sida innehåller ett avsnitt om en moderniserad alkohollag. Där skriver partistyrelsen att ”Svensk alkohollagstiftning måste ses över för att förenklas och förtydligas för såväl den enskilde som för producenter och krögare”. Partistyrelsen skriver också kring så kallad gårdsförsäljning av alkohol att det ”har konstaterats att detta är möjligt att genomföra på ett sätt som inte skulle strida mot Systembolagets alkoholmonopol. Det är dags att tillåta gårdsförsäljning”.

Konkret landar avsnittet ned i tre punkter som partistyrelsen vill att partistämman ska ta ställning för: tillåta gårdsförsäljning, företag ska tillåtas bedriva uteservering året om och att kravet på kök för tillredning av mat för att erhålla serveringstillstånd tas bort.

Det finns också en del motioner kring alkoholpolitiken. Där föreslår inte partistyrelsen någon positionsförändring. Det gäller till exempel en motion om lägre alkoholskatter för småskaliga producenter. Den motionen vill partistyrelsen ska anses besvarad eftersom partistämman redan 2019 beslutat att möjligheterna att införa differentierade alkoholskatter för småskaliga producenter bör ses över i samband med att gårdsförsäljning införs i Sverige.

Förslaget om generellt sänkta alkoholskatter från MUF i Norrbotten bemöts dock mer njuggt. Visserligen konstaterar partistyrelsen att ”Moderaterna har i perioder motsatt sig höjningar av alkoholskatten”, men påpekar också att beskattningen av alkohol behöver ta hänsyn till behovet av att minimera alkoholens skadeverkningar och att man också behöver beakta ”det finansiella läget i sin helhet” vid skatteförändringar.

När det gäller förslaget om att avskaffa Systembolagets monopol i samma motion från MUF i Norrbotten hänvisas till att partistämman 2015 fattade beslut om att utreda formerna för en avveckling av detaljhandelsmonopolet för alkohol.

 

Annonser