KSAN – 80-åring med sikte på framtiden

När KSAN, Kvinnoorganisationernas samarbetsråd i alkohol- och narkotikafrågor, firade 80 år i veckan var det inte historien som stod i centrum, utan framtiden. Dagen ägnades bland annat till en workshop inför ett nytt tiopunktsprogram till nästa årsmöte.


Kvinnonätverket KSAN, bildades 1943, då med namnet KSN – Kvinnoföreningarnas Samarbetskommitté för Nykterhetsfrågor. 1985 bytte man namn till KSAN för att tydliggöra att de också arbetar med narkotikafrågor.
–Vi lyfter frågor kring alkohol och narkotika ur ett kvinnoperspektiv, säger KSAN:s ordförande Susanne Hedman Jensen till Drugnews.

Det är en stor bredd på frågorna som KSAN tar upp. Bland annat föräldraskap, mödravård och våld mot kvinnor och hur det är relaterat till alkohol och narkotika står på organisationens dagordning. Men även betydelsen av att vård och forskning tar hänsyn till de könsskillnader som finns, så att kvinnor får ett relevant bemötande är viktigt för KSAN. En sammanhängande vårdkedja och ökade samverkan  togs också upp när KSAN firade 80 år i torsdags.

Susanne Hedman Jensen. Foto: KSAN

– Narkotikapolitiken och det här med gårdsförsäljning och Systembolaget är också frågor som vi tittar närmare på, säger Susanne Hedman Jensen.
– Det finns starka marknadskrafter som vänder sig väldigt utstuderat mot kvinnor. Då behövs det motkrafter med ett folkhälsoperspektiv.

Under 80-årsjubileet firades med föreläsningar, paneldebatter och en workshop kring ett nytt tiopunktsprogram som ska läggas fram på nästa årsmöte.

– Vi är fulla av framtidstro och ser fram emot 80 år till, säger Susanne Hedman Jensen.

Annonser