Stort beslag av sprängmedel nära Uppsala

I en omfattande polisinsats utanför Uppsala har nära 200 kilo sprängmedel och en stor mängd narkotika hittats. Två personer greps och har anhållits. /Ökad oro bland medborgarna, enligt nationella trygghetsundersökningen.


Polisen gjorde i tisdags ett tillslag i en fastighet i Björklinge norr om Uppsala. Där beslagtogs nära 200 kilo sprängmedel och flera kilo narkotika (bland annat kokain).

Samtidigt greps två personer, en man och en kvinna i 35 års-åldern. De är nu anhållna misstänkta för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt narkotikabrott.
– Det är ett stort beslag av sprängmedel, och vi har i och med detta förhindrat flera potentiella grova våldsbrott och sprängningar, säger i en kommentar Dan Windt, kommenderingschef för den särskilda händelsen i polisregion Mitt.

Polisinsatsen före tillslaget var omfattande och pågick hela natten och ännu. Även personal från nationella bombskyddet NBS deltog. Fler gripande kan komma att göras.

Beslaget av sprängmedel är ett av de större i landet senare år. Åklagaren utesluter inte en koppling till den senaste tidens våldsvåg mellan kriminella gäng som plågat Sverige. Attentat med sprängningar, skjutningar och gängrelaterade mord har ökat senaste året.

ÖKAD ORO/ Enligt den nationella trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet är 53 procent oroliga för brottsligheten i samhället (en ökning med sju procent). Även medborgarnas förtroende för polisen har minskat, enligt undersökningen som gjordes med webbintervjuer med 64 000 personer i början av året.

Annonser