Rekordbeslag av cigaretter i Trelleborg

Tullpersonal blev nyfikna på ett övergivet lastbilssläp i Trelleborgs hamn och hittade däri hela 7,6 miljoner cigaretter. Nu åtalas en 49-årig litauisk chaufför för grov smuggling.


De flesta cigaretterna var gömda i trailern bakom en trävägg. Varningstexterna såg underliga ut och en kontroll visade att cigaretterna var förfalskade. Oklart vilken slags tobak de innehöll. Beslaget är ett av de största som tullen gjort på mycket länge.

– Vi vet inte var just de här cigaretterna skulle säljas, men det är stor risk för att de skulle blandas in i det vanliga legala sortimentet hos mindre nogräknade försäljningsställen, säger Oscar Lindvall, biträdande chef vid Tullverkets kontrollavdelning i södra Sverige, i ett pressmeddelande.

Chauffören dök upp två dagar senare för att hämta släpet och greps. Han uppger i förhör att han trodde att det var kolbriketter i lasten, inte cigaretter. Mannen har under hela häktningstiden nekat till brott, men åklagaren tror honom inte.

Den i frakthandlingarna uppgivna mottagaren, ett träföretag i Västerås, existerar inte. Övervakningskameror visar att lastbilen kommit till Trelleborg hamn fyra gånger tidigare i år och lämnat Sverige via Nynäshamn till Lettland några dagar senare. Vid två av de resorna har samme man varit chaufför.

Han åtalas nu vid Malmö tingsrätt för grov olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor. Tullen beräknar att det stora cigarettbeslaget motsvarar nära 14 miljoner kronor i undanhållen skatt. Han riskerar flera års fängelse om han fälls.

Annonser