Veterinär dömd till fängelse för narkotikabrott

En kvinnlig veterinär i Kalmar län skrev ut narkotikaklassad medicin till sin hund, men använde den själv. Nu döms hon till ett år och åtta månaders fängelse för grovt narkotikabrott.


Det var länsstyrelsen som anmält veterinären sedan hon upptäckts skrivit ut stora mängder narkotikaklassade tabletter.

Veterinären är i 40-årsåldern och medger att hon skrivit ut tabletterna – över 7 300 narkotikaklassade tabletter, delvis opioder i form av tramadol, men förnekar brott. Hon menar att de i början var avsedda för hunden, men att hon till följd av smärtproblem använde dem själv och utvecklade ett beroende.

Nu dömer Kalmar tingsrätt henne till ett år och åtta månaders fängelse för grovt narkotikabrott, rapporterar Kalmar-Posten och Barometern. Domstolen bedömer brottet som grovt då hon under längre tid missbrukat sin förskrivningsrätt.

Hon får dock viss straffrabatt (minimistraffet annars två års fängelse för grovt narkotikabrott) eftersom hon fråntas sin rätt att skriva ut läkemedel och även kan förlora sin veterinär-legitimation och därmed försörjning.

En man som fått dopingmedel utskrivit av veterinären döms i samma mål till 40 dagsböter för ringa dopingbrott. Han erkänner brott.

Annonser