KRIS-redaktör blir jurist på heltid

Christer Gustafsson–Renlid lämnar nu jobbet som ansvarig utgivare för Kris tidning Vägen Ut och blir jurist på heltid med brottmål och human-juridik. ”Jag har lärt mig mycket under åren på Kris. Möten med hoppfulla människor, fått kunskap och insikter som jag tar med i nya jobbet”, säger han till Drugnews.

Christer Gustafsson–Renlid, 52 år, är utbildad jurist och arbetade tidigare på advokatkontor tills han för några år sedan blev utbränd.
– Vi stöps redan under utbildningen till att jobba omänskligt mycket och jämt vara tillgängliga, men så fungerar ju inte människor, berättar han.

Han sökte sig vidare på olika vägar och hamnade så småningom hos Kriminellas revansch i samhället och på föreningens tidning. Där drogfrihet, kamratskap och hederlighet är grundvalar och som erbjuder fångar som muckar en möjlighet att lämna missbruk och brott.

I fyra år arbetade han omväxlande som skribent, redaktör och ansvarig utgivare för Vägen Ut. Han startade ifjol även Revanschpodden, har modererat samtal i Almedalen, och intervjuat politiker och människor med kriminell livsstil som varit på botten i samhället och lyckats vända upp.

– Blivit många intressanta möten under åren som journalist. Starka levnadsöden om hur svårt livet kan vara, men också att det finns möjlighet och hopp om att ändra sitt liv tillsammans med andra, säger han.

Christer frågar ut justitieminister Morgan Johansson i Almedalen. Foto: Drugnews

Han har en tid arbetat både med tidningen och som biträdande jurist på advokatbyrån Nichols & Co i Stockholm, men inser att tiden inte räcker till.
– Så jag lämnar över stafettpinnen till någon ny förmåga. Jag har inte den tiden som krävs längre och jag tror tidningen mår bra av förnyelse, säger han.

Vem som ska ta över utgivarskapet på Vägen Ut och för Revanschpodden är för närvarande inte klart.

• Och nu ska du börja försvara ”buset” som jurist?
– Det kan man kanske säga. Men det är ju inte brottet man försvarar, utan personen bakom. Alla är värda en andra chans, svarar Christer Gustafsson – Renlid.

Han kommer även arbeta med vårdnadsärenden, migrations- och ungdomsmål, exempelvis LVU-ärenden.

Christer Gustafsson–Renlid har under åren varit aktiv krönikeskribent – även för Drugnews – om brott och straff.
– Jag lägger inte ifrån mig pennan, utan kan dyka upp igen i en debattartikel. Jag tycker det är viktigt att även jurister deltar i opinionsbildningen, säger han.

Annonser