RIB-båt använd vid narkotikasmuggling

[Uppdat] Fem män åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling efter ett spektakulärt försök att med snabb ribbåt smuggla nästan 40 kilo narkotika mellan Danmark och Sverige.

Två män använde i januari i år en snabb så kallad RIB-båt för att föra två väskor lastade med nästan 40 kilo narkotika från Själland till ön Ven, där väskorna fördes över till en bil för vidare transport med färja till Landskrona på den svenska sidan.

Kustbevakningen fick dock information om RIB-båten och efter kontroll larmades tull och polis. När bilen kom till Landskrona kunde föraren kunde gripas och 28,9 kilo amfetamin, 4,9 kilo ecstacy och tre kilo kokain beslagtas.

RIB-båt
Den RIB-båt som användes vid smugglingsförsöket. Foto: Tullverket

Som ett resultat efter vidare utredning står nu fem män i åldrarna 22 till 29 år åtalade vid Lunds tingsrätt och rättegången inleds nästa vecka.

– Man kan se ärendet som ett skolexempel på myndighetssamverkan när den fungerar som allra bäst. Vi har all anledning att tacka Kustbevakningen för att den här smugglingen kunde avslöjas, säger Lars Bäckström, gränsskyddschef på Tullverket i södra Sverige, i ett pressmeddelande.

Av de fem åtalade har fyra nekat till brott i förhör, medan en – den 22-åring som greps i Landskrona – har erkänt att han fått i uppdrag att transportera narkotikan till fastlandet.

Synnerligen grov narkotikasmuggling kan ge mellan 6 och 10 år i fängelse.

Annonser