Tillslag mot spritlangare i Sundsvall

I tisdags morse slog Tullverket till mot en misstänkt central Sundsvall där smugglad alkohol har sålts vidare till minderåriga. Tre personer greps och anhölls senare. Över 900 liter sprit, cider och starköl beslagtogs.

Det var efter kort tids spaning av tullen som ett mönster framträdde tydligt. Under helgkvällar strömmade mopeder och mopedbilar till ett flerfamiljshus i centrala Sundsvall. Ungdomar som steg in i porten tomhänta bar senare ut stora svarta sopsäckar i händerna.

 – Vi har identifierat ett 30-tal ungdomar som vi tror har köpt alkohol, men sannolikt är det betydligt fler än så, säger kammaråklagare Marlene Forsman i ett pressmeddelande.

Den yngsta som har handlat tros vara 14 år. Polisens särskilda ungdomsutredare ska nu hjälpa till med förhör av de unga.

I centrum för illegala svartsprithandeln misstänks ett gift par i 30-årsåldern som bor i lägenheten där handeln har pågått uppåt 1,5 år. Maken ska ha kört ner till tyska gränsbutiker och handlat lågskattad alkohol ett par gånger i månaden och kört tillbaka den till Sundsvall. Hustrun misstänks sedan ha skött försäljningen till ungdomar från bostaden.

Paret är nu anhållna misstänkta för grov smuggling och grov försäljning av alkohol. De greps vid räden i tisdags tillsammans med en man i 25-årsåldern som misstänks för att hjälpt till med försäljningen.

Vid husrannsakan i lägenheten hittade tullen cirka 100 liter sprit, 350 liter cider och 500 liter starköl.
– Precis hur mycket alkohol de tagit in och sålt vidare vet vi inte ännu, det får den fortsatta utredningen visa. Men att döma av vad vi sett så här långt så har det varit en omfattande verksamhet, säger Anna Abrahamsson, projektledare vid tullkriminalen i Sundsvall.

Vid razzian beslagtogs över 900 liter starköl, cider och sprit. Foto: Tullverket

Annonser