Ungdomsforskare får stipendium

Pia Kvillemo, medicine doktor och forskare på STAD om besökare på mottagningar för utsatta unga, har fått årets Bertil Göransson-stipendium för alkoholforskare.

Resestipendiet som är inrättat av Systembolaget är på 30 000 kronor, och utdelades vid SAD:s (Svenska föreningen för alkohol- och drogforskning) årsmöte i Östersund i torsdags.

– Jätteroligt, och särskilt roligt att mitt område blir uppmärksammat. Eftersom ungas psykiska ohälsa ökar känns det extra viktigt att stödja unga och personal som jobbar med utsatta unga, säger Pia Kvillemo till Accent.

Hon blev ifjol medicine doktor vid Karolinska institutet, har en bakgrund som sjuksköterska och är verksam på STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem). Hon har bland annat studerat ungas riskbeteende kopplat till alkohol och andra droger. Och har i ett projekt undersökt besökare på ungdomsmottagningar i Stockholms län och deras alkoholkonsumtion och konsekvenser.

Nu undersöker hon drogförebyggande metoder och effekter av webbaserade interventioner för unga med riskbeteende. Samt ta fram en webbaserad utbildning för personal som möter unga.

• Bertil Göranssons resestipendium instiftades 2012 för att hedra hans långa insats som ordförande i Systembolagets styrelse (1984-1999). Det är avsett för unga alkoholforskare, inom området ungdom och alkohol.

Annonser