Therese Mattson till Kustbevakningen

Therese Mattson, generaldirektör på Tullverket, slutar oväntat och har av regeringen utsetts till ny chef för Kustbevakningen. Hon tillträder tjänsten redan 1 juni i år.

Therese Mattsson har haft flera höga chefsposter inom staten, exempelvis chef vid kansliet för krishantering inom regeringskansliet, sedan rikskriminalchef och från 2011 chef för tullen.

Nu blir hon alltså generaldirektör för Kustbevakningen. En myndighet med brett uppdrag inom såväl miljökontroll och räddning till sjöss och uppdrag bevaka EU:s gräns. Dessutom ge operativt stöd vid insatser mot terrorism och ska framöver även leda förundersökningar och samarbeta med polisen och tullen mot internationella brottsnätverk.

– Med sin gedigna chefserfarenhet inom statsförvaltningen är jag övertygad om att Therese Mattsson kommer att leda Kustbevakningen på ett utmärkt sätt och bidra till utvecklingen av myndigheten, säger justitieminister Morgan Johansson (S) i en kommentar.

Vid en pressträff i torsdags sa Mattsson att hon var glad och hedrad och ser nya ansvaret att leda Kustbevakningen som ”en spännande utmaning”.

Therese Mattsson ersätter generaldirektör Lena Jönsson som slutade i förtid på sin tjänst på Kustbevakningen. Vem som blir ny generaldirektör på tullverket är ännu inte känt, och blir en fråga för finansdepartementet att lösa.

För facket Tull-Kust – som organiserar personal i båda myndigheterna – var regeringsbeslutet oväntat.
– Chefsbytet var helt oväntat. Men vi välkomnar Mattsson till uppdraget på kustbevakningen och hoppas att vår redan goda öppna dialog kan fortsätta, säger fackordförande Johan Lindgren till Drugnews.

I måndags började Fredrik Holmberg som ny överdirektör på tullverket, men vem som ska bli ny generaldirektör är ännu okänt. Facket hoppas kontinuitet i ledningen kan hållas med tanke på att tullen inom kort kan ha två helt nya personer på chefsposterna.

Båda myndigheterna har stora utmaningar att brottas med. Tullverket har stor underbemanning, särskilt i gränskontrollen, och har trots extra resurser nyligen svårt att fylla de luckorna. Kustbevakningen dras med en budget i obalans igen från 2019 och flera orosmoln, har en komplex verksamhet och behov av nya dyra material.

Pressträff hos regeringen om utnämningen:

Annonser