Lars Ströman har fått journalistpris

För sitt lokala engagemang och vassa texter om samhällets ibland valhänta insatser mot utanförskap och gängbrott har Lars Ströman, ledarskribent på Nerikes Allehanda, fått Svenska Carnegie Institutets journalistpris.

Lars Ströman, 58 år, framhåller ofta betydelsen av tidig upptäckt, snabba insatser och tydliga konsekvenser vid mindre brott, narkotikahandel, skadegörelse etc. som viktig insats för att få bekämpa organiserad brottslighet.

Han tilldelades Carnegie institutets journalistpris 2017 för ”ett starkt engagemang för en prioritering av samhällets insatser mot utanförskap och gängbrottslighet”. Priset består av ett stipendium, blommor och diplom.

– Jag är hedrad av att fått priset, och lovar fortsätta engagera mig i frågor som rör bekämpning av brott och droger, sade han vid prisceremonin i Stockholm.

Han efterlyser bättre samarbete mellan socialtjänst och polis för att kunna ingripa mot ungdomar på glid och livsstilskriminella. Unga gängledare måste omhändertas och de som är på väg in i drogmissbruk måste få hjälp, även om det handlar om att flytta dem en tid, enligt LVU (lagen om vård av unga), menar han.

– Men allt för ofta tvekar socialtjänsten. När en missbrukare äntligen skulle komma iväg på behandling, efter modern länge ropat på hjälp, så fick han frågan om verkligen ville det…

Polisens roll är viktig, men Ströman undrar om den verkligen är så effektiv ibland.
Han bor själv i stadsdelen Varberga och besöker även ofta Vivalla i Örebro. När en smäll riktades mot en grannlägenhet dröjde det länge innan den utsatta familjen fick stöd.

– Att polisen inte talar med brottsoffer, stöder anhöriga och dröjer med att ingripa mot småbrott gör mig mycket upprörd. Vad sänder det för signaler till struliga ungdomar, undrade han.
– Men i just Örebro så ser jag en del hoppfulla förändringar. Till exempel att polisstationen i Vivalla numera är bemannad alla dagar i veckan.

Ströman har som journalist följt med och skrivit om lokala polisens arbete på kvällar. Örebros förorter känner han väl – han bor där, hjälper somaliska barn med läxor, talar med grannar, samlar statistik. Och skriver vassa ledare om butikshandlares maktlöshet med snattare som stjäl, cyklar och röker hasch i butiken.

När många partier ropar på fler poliser och hårdare lagar, så påminner Ströman om att antalet poliser ökat nära 5000 på tio år, (exakt 4886 nya poliser netto 2006-2016, Ströman har räknat).

– Det hjälper inte med fler poliser om de inte gör sitt jobb och pratar med offer och misstänkta. Det finns möjlighet att ingripa mot struliga ungdomar även med dagens regler. Men det måste göras, sade han.

Lars Ströman var mycket röd i sin ungdom, men är liberal idag, men inte drogliberal, betonar han. Han verkar tänka globalt, men agera lokalt. Särskilt om sociala frågor, drogproblem och kriminalitet i utsatta bostadsområden.

• Drugnews: Vad säger du om att legaliseringsvindar blåser starkare i världen?
– Jag kan bli bekymrad över den internationella utvecklingen. Men den optimistiska bilden är att knark och brottslighet bekämpas bäst lokalt. Även om det kryllar av narkomaner i Tyskland eller Danmark, ja till och med i hela Örebro, så skulle vi faktiskt komma ganska långt bara genom att bekämpa knarket bara i Vivalla… Om vi gör på rätt sätt, svarar han.

Ströman har många intressen – följer utvecklingen i Taiwan (det ”andra” Kina), träffar invandrare, har besökt Somalia flera gånger. Han är aktiv som kyrkvärd, spelar klarinett och gillar dansa. Särskilt finsk tango. Hans fru är finländska och han pluggar själv språket.

Efter intervjun ska han vidare till Finland och bevaka hundraårsfirandet av självständigheten.
– Spännande, sade han och skyndade vidare.

Svenska Carniegie Institutet delar varje år ut ett journalistpris på 25 000 kronor till den som gjort särskilt förtjänstfulla insatser i fråga om dokumentärreportage eller forskningsinformation inom något av områdena drogmissbruk, kriminalitet eller andra betydande nutida samhällsproblem”.

Annonser