Moderat emot sitt parti om systembutik

Karlshamns-moderaterna kräver att närorten Mörrum får systembutik. ”Ingen politisk fråga, vi bör värna folkhälsan istället”, säger moderaten och nykteristen Emanuel Norén som går emot sitt parti.

I veckan lade Moderaterna i blekingekommunen sitt budgetförslag för nästa år. Partiet hänvisar till stor efterfrågan från Mörrumsborna, och att det är en viktig turistort – känd särskilt för laxfisket i Mörrumsån.

– Mörrum är en av våra viktigaste turistorter i Karlshamns kommun om inte den viktigaste och då ska man inte som turist behöva släpa med sig vin och öl utan det ska finnas att köpa i byn, säger oppositionsrådet Magnus Gärdebring (M) till 24Blekinge.se.
Han hänvisar även till att det är bättre att det inhandlas alkohol på Systembolaget än i tyska gränsbutiker.

Men partikollegan i kommunfullmäktigt Emanuel Norén är upprörd. Han tycker förslaget delvis baseras på populism och röstfiske i kranssamhällen.

– Turister på besök går nog på restaurang om de vill dricka och invånarna planerar förhoppningsvis sina alkoholinköp. Annars är det ju inte längre än sju, åtta kilometrar att åka in till Karlshamn centrum där Systembolagets butik finns, säger han till Drugnews.

Emanuel Norén. Foto: Privat
Emanuel Norén. Foto: Privat

Han är också aktiv i nykterhetsrörelsen IOGT-NTO och arbetar som verksamhetsutvecklare på NBV.
– Alkohol är inte vilket livsmedel som helst, ökad tillgänglighet påverkar konsumtion och stärker alkoholnormen, vilket påverkar unga. Jag stöder mitt parti i de flesta frågor, men det här är en samvetsfråga – jag kan inte vara i opposition mot mig själv, säger han.

Moderaternas förslag kom samma dag som kommunen släppte resultaten från årets drogvaneenkät, som visar att allt fler skolelever säger nej till alkohol. Norén tror inte att en ny systembutik kanske skulle leda till langning och ökat ungdomsfylleri, men att samhället ger tveksamma signaler.

Emanuel Norén sitter i socialnämnden och önskar att Moderaterna skulle bli mer socialliberala. Han var även emot partiets förslag att låta krogarna hålla öppet längre på nätterna i kommunen, (vilket stoppades).
– Politiker bör inte kräva fler systembutiker, utan värna folkhälsan. Det är Systembolaget sak att se var butiker bör etableras, säger han.

Förslaget om ny systembutik i Mörrum kan komma upp vid budgetdebatten 19 september i kommunfullmäktige i Karlshamn.
– Jag kommer säga min mening och om det blir aktuellt avstå eller rösta emot förslaget om systembutik, säger Emanuel Norén.

Systembolaget har idag butiker i alla landets 290 kommuner, totalt drygt 430 systembutiker. Men det är inte lokalpolitiker som avgör var de ska öppnas.
– Vi lyssnar gärna på kunder och politikers synpunkter. Men det är inte de, utan Systembolaget som bestämmer var nya butiker öppnas utifrån vår etableringspolicy, bland annat om befolkningsunderlag och handelsläge, säger Ida Ingerö, biträdande presschef på Systembolaget, till Drugnews.

I kommuner med bara en butik, ska den ha centrumnära läge. Om fler öppnas kan det bli i externa köpcentrum. Systembolaget hyr numer alltid butikslokalerna.

Annonser