Falsk raki dödat 12 i Turkiet

ISTANBUL Tolv personer har senaste dagarna avlidit och 17 allvarligt skadats i Turkiet efter druckit illegal aniskryddad raki blandad med träsprit.

De senaste tio dagarna har minst 47 personer förts till sjukhus med akut alkoholförgiftning efter druckit metanol-blandad dryck, felaktigt märkt ”Bulgarisk raki”. Flera har svåra skador i magen, njurar, lever och syn, rapporterar Hürriyet.

För nio personer är tillståndet fortfarande kritiskt och fem vårdas på intensiven, medan 15 har kunnat skrivas ut, uppger hälsominister Mehmet Müezzinoglu.

I Istanbul har polisen gripit 15 personer som tros ha tillverkat och sålt den illegala spriten. Även utrustning och flaskor har beslagtagits.

Raki – brännvin gjord på druvor eller andra frukter och smaksatt med anis – är en populär dryck i Turkiet. Den finns i butiker men även hembränd. En flaska raki kostar 38 lira (114 kronor), på svarta marknaden kostar falsk raki 5 lira (15 kronor), risk är att den är livsfarlig. En av de förgiftade personerna anser att regeringen måste sänka priset på raki.

Annonser