Kylda drycker på Systemet?

Riksdagsledamoten Sofia Arkelsten (M) föreslår i en motion att Systembolaget ska få sälja kylda alkoholdrycker klara för konsumtion. Något nykterhetsrörelsen reagerar emot.

I sin riksdagsmotion (2015/16:42) skriver moderaten Sofia Arkelsten att ”vin, öl och ibland snaps är måltidsdrycker” och bör tillåtas säljas färdiga för konsumtion.

Sofia Arkelsten. Foto: Fredrik Wennerlund
Sofia Arkelsten. Foto: Fredrik Wennerlund

– För mig är det ett ganska naturligt steg för Systembolaget att börja sälja kylda drycker, sade hon i en debatt i fredagens Studio Ett i SR P1.

Systembolaget finns bara kvar så länge det har stöd från svenska folket och behöver därför förnyas och utvecklas för att vara relevant. Människor är mer spontana i sina köp och det borde spegla sig i systembolagets butiker också. Numer finns självplockbutiker på Systemet, lördagsöppet har återinförts, ekodrycker framhålls, så är kylda drycker nästa logiska steg, resonerar hon.

IOGT-NTO håller inte med och tycker Arkelsten missar ta upp Systembolagets roll i samhället.
– Systembolagets roll är att hålla nere skadorna som alkoholen skapar. En viktig del är att hålla nere folks köpvilja genom att inte erbjuda extrapriser och rabatter, eller exponera varor på hyllorna på ett sådant sätt att det lockar till köp. För det är inte vilken vara som helst, sade kommunikationschef Linda Engström i radion.

I Kanada har provats att låta alkoholmonopolet sälja kalla drycker och det ökade försäljningen, enligt Engström.

Annonser