Valet: flesta mot alkohol i matbutik

Bara 15 procent av riksdagskandidaterna som svarat på Aftonbladets Valkompass vill att alkohol ska få säljas i matbutiker. Störst är motståndet i rödgröna blocket.

Totalt 563 av 600 kandidater med stor möjlighet att väljas in vid riksdagsvalet har svarat på frågan ”Ska försäljning av starköl, vin och sprit i livsmedelsbutiker tillåtas?”.

I vänsterblocket svarade bara 3 av 284 (cirka en procent) ja på frågan, medan inom borgerliga alliansen gillade tre av tio idén.
– Mycket av våldet i hem och familjer hänger ihop med alkoholintag. Jag vill inte att det ska finnas alkohol på hyllan i vår närbutik, skriver Anne-Marie Wallouch (V)-kandidat i en kommentar på enkäten.

Återkommande argument emot är att alkoholkonsumtionen skulle öka, liksom relaterade skador, och att ungdomen måste skyddas.

Även om de borgerliga partierna officiellt stöder Systembolagets monopol (dock lite oeniga kring gårdsförsäljning), så är åsikterna där mer splittrade om alkohol i matbutiker bland riksdagskandidaterna. Tre av tio (66 borgerliga kandidater i enkäten) stöder rusdrycker på livsmedelsbutikernas hyllor.

Mest positiva är Moderater, hälften svarar ja till alkohol i matbutiker, mest negativa är Kristdemokraterna, bara fem procent gillar idén.
– Systemets monopol bör avskaffas på sikt. Jag tycker att vin och öl ska kunna säljas i livsmedelsbutiker och på gårdar som ett första steg, säger Ulrika Heindorff (M).

Ett lite udda förslag kommer från Kenneth G Forslund, riksdagsledamot från Västra Götaland – den ende socialdemokraten i enkäten som vill ha alkohol i matbutiker.
– Jag tycker att Systembolaget ska ha möjlighet att driva butik inne i livsmedelsbutiker, på ett sätt som inte hotar Systembolagets monopol, skriver han i en kommentar.

• Fakta/ Totalt 86 kandidater (15,3 procent) svarade ja till alkohol i matbutik i Aftonbladets Valkompass. Andel i partierna: M 50 procent (49 kandidater), SD 32,7 procent (17 st), FP 21,3 procent (10 st), C 12,5 procent (5 st), KD 5,1 procent (2 st), Fi 3,6 procent (1), MP 1,6 proc. (1), V 0 (0).
Källa: Aftonbladet

Annonser