Vet du vad din tonåring dricker i helgen?

Tonårsfyllorna under Halloweenfirandet kan motverkas om engagerade vuxna bryr sig och har koll på vad ungdomar gör, skriver Sven-Olov Carlsson, förbundsordförande i IOGT-NTO, i en krönika.

För inte så länge sen var Allhelgonahelgen en högtid med tända ljus och minnestunder. De senaste åren har tyvärr helgen istället blivit en suparhelg för ungdomar.

Alla fulla ungdomar har en sak gemensamt: det är någon vuxen som fixat alkoholen! Antingen en äldre kompis som bara vill vara schysst, eller en aningslös förälder, eller en handlare som inte klarar av att hålla åldersgränserna.

Det finns ett bra sätt att motverka tonårsfyllorna: engagerade vuxna som bryr sig och har koll på vad tonåringar i deras närhet gör på kvällar och helger.
Vuxna har tyvärr mycket att lära. I en färsk undersökning från CAN, Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, har man studerat vad som händer med ungdomars drogvanor under högstadietiden. Det vill säga i den ålder då de flesta svenska ungdomar testar alkohol för första gången. Undersökningen visar att hälften av pojkarna och nästan fyra av tio flickor har alkoholdebuterat redan i årskurs 6. Tre år senare, i nian , dricker mer än åtta av tio pojkar och flickor alkohol.

Studien talar sitt tydliga språk – många föräldrar har helt enkelt dålig koll på vad deras barn gör. På frågan ”Känner dina föräldrar till att du dricker alkohol?” är svaret att ju äldre barnen är, desto mindre koll har föräldrarna på barnens alkoholkonsumtion. Av eleverna i årskurs nio är det bara 26 procent som säger att deras föräldrar känner till att de dricker. En tredjedel säger att föräldrarna inte vet att de dricker överhuvudtaget. Ärligt talat kan det vara svårt att säga vad som är värst: föräldrar som vet men som inte bryr sig, eller föräldrar som inte har en aning.

Att tonårsfyllorna ökar vet vi alla. De negativa konsekvenserna – såsom slagsmål, skadegörelse, magpumpning, olyckor och sexuella övergrepp – ökar därmed också. Därför är det dags att vuxna tar sitt ansvar och ser till att ungdomsåren hålls fria från alkohol. Tonårsfylleriet måste minska!

Ett första steg är att inte köpa ut till Halloween. Men det finns fler enkla saker som vuxna kan göra:

• Håll koll på barskåpet – en hel del tonårsfyllor kommer från föräldrarnas egna alkoholförråd.
Bjud inte på alkohol hemma – det går inte att lära barn och ungdomar hur man ska dricka alkohol, bara att man ska dricka.
Var tydlig mot andra föräldrar att du inte köper ut – och att du inte tycker att andra föräldrar ska göra det heller.
• Visa för dina barn att du inte accepterar att de dricker alkohol – det är bevisat att föräldrars attityd till ungdomars drickande spelar en avgörande roll för ungdomars konsumtion.
Ställ krav på din lokala handlare – sex av tio minderåriga kan själva köpa folköl i matbutikerna. Sex burkar folköl innehåller lika mycket alkohol som 25 cl starksprit!

Avslutningsvis, handen på hjärtat, bus eller godis? Vet du vad din tonåring dricker i helgen?

Etiketter:

Annonser