Recension: Kul filmkomedi med lyckligt slut

Drugnews recensent Per Johansson roas av skådespelarinsatserna i Sverigeaktuella Miffo (tvåa på biotoppen) och behandling av den eviga frågan: Vad ska man göra med sitt liv?

När man som jag passerat de 50 och således hamnat på döhalvan i livet är det inte så aktuellt att fundera på vad man ska bli och vem man ska gifta sig med och så vidare. Det brukar vara avklarat så dags.
I filmen Miffo råkar dock två unga men mycket olika människors spår korsa varandra. Han är nybliven präst från övre medelklassen (där man lika gärna röstar på det röda som det blåa laget) och som vill göra något viktigt för människorna.

Han söker sig till betongförorten för att besvara det stora om än dolda intresse som ju måste finnas där för andliga frågor. Nu visar sig väl inte intresset vara alltför stort och just som han är på väg att ge upp möter han Henne. En rullstolsbunden – söt – ung kvinna som dricker alldeles för mycket starköl, röker som en sotare och svär som en borstbindare. Ett socialfall är hon och skäms inte för att snatta i klädbutiker.
Men det finns nåt mer och det ser den unge prästen. Hur ska han kunna visa upp henne för sin familj och för sina kompisar? Och hur ska hon kunna älska en man som är så feg att han inte ens vågar ringa upp henne, fast han så innerligt vill.

Den fråga som båda måste besvara är om man ska flyta med den strömfåra man råkat hamna i av födsel och ohejdad vana, eller om man ska kämpa emot och kravla sig upp och kasta sig ner i en annan ström. En som man har valt själv. Sluta vara ett offer – för föräldrarnas förväntningar eller för starkölen och bidragsfusket.

Riktigt ordentligt kul är det under alla förhållanden att se hur de unga tu till slut finner varandra efter osedvanligt många tillkrånglade situationer. För visst har Miffo ett lyckligt slut precis som alla andra bra filmer.

Livia Millhagen är inte bara fantastiskt rolig som den unga kvinnan, utan hon är dessutom otroligt duktig på att köra rullstol. Jonas Karlsson bevisar än en gång att han är den unga skådespelare vars stjärna lyser starkast just nu. Hur han kan framkalla ticks på ena sidan av överläppen när det blir sådär himla jobbigt som det kan bli, är för mig en gåta.


PER JOHANSSON


Titel: Miffo
Regi/manus: Daniel Lind Lagerlöf/Malin Lind Lagerlöf
I rollerna: Livia Millhagen, Jonas Karlsson, Ingar Hirdwall, Kajsa Ernst m fl
Distributör: Sonet Film
Speltid: 97 minuter

Etiketter:

Annonser