Folkhälsoinstitutet föreslår rökförbud på krogen

2003-01-28 16:55 (Drugnews/SL)
STOCKHOLM Folkhälsoinstitutet tror inte på frivilliga överenskommelser för att uppnå rökfritt på krogen. Man föreslår istället lagstiftning om rökförbud på att serveringsställen i sin rapport som lämnas till regeringen. Huvudargumentet är att passiv rökning är ett arbetsmiljöproblem.

Risken för krogpersonal att dö i lungcancer är två, tre gånger större än för andra yrkesgrupper. I Sverige avlider över 500 personer årligen av skador orsakade av andras tobaksrökning.

“En övergång till rökfria serveringsmiljöer skulle ge betydande hälsovinster framför allt för personalen, men även för gästerna. Dessutom kan man anta att ett rökstopp kan bidra till att rökningen i samhället minskar, särskilt bland ungdomar“, säger Gunnar Ågren, generaldirektör vid Statens folkhälsoinstitut, i en kommentar.

Regering och riksdag har satt målet rökfria serveringsmiljöer från nästa år. Folkhälsoinstitutet har haft i uppdrag att undersöka om det skulle kunna uppnås på annat sätt än genom lagstiftning. Men projektgruppen finner alltså att frivilliga överenskommelser inte skulle kunna lyckas med det inom rimlig tid.
Krogbranschens motförslag att installera effektivare ventilation anser rapportskrivarna inte räcker för att skydda människor från tobakens många olika hälsovådliga ämnen.

En lag om rökförbud skulle omfatta alla serveringsställen, även barer och caféer, framgår av det förslag som på tisdagen lämnades till folkhälsominister Morgan Johansson. Däremot skulle det kunna finnas möjlighet att inrätta särskilda rökrum för gästerna. Dessa ska vara helt avskilda från övriga lokalen, men servering eller annan verksamhet skulle vara otillåten där.

Allergi- och flera frivilligorganisationer har länge krävt ett rökförbud på krogen.
Docent Göran Boëthius, ordförande i Läkare mot tobak, kommenterar rapporten för Tobaksfakta:
“Det är tillfredsställande att utredningen så tydligt visar att varken ventilationsanordningar eller frivilliga överenskommelser är framkomliga vägar för att nå det självklara huvudmålet – en anständig arbetsmiljö för serveringspersonal. Den som förordar fortsatt status quo måste avkrävas ett besked om vilket antal skadade bland serveringspersonalen som är lagom för att en minoritet rökare ska kunna fortsätta att röka fritt“.

• Restaurangbranschens farhågor om att omsättningen skulle minska med ett rökförbud har inte besannats på platser där det prövat, bland annat New York och Los Angeles. Tvärtom ökade besöksfrekvens och försäljning på flera serveringsställen.

Läs mer i Drugnews:
Norge kan bli först med helt rökfria serveringar
Hälsoministern kräver rökfria krogar
New Yorks borgmästare vill ha en rökfri stad
Helt rökfritt på krogen får vänta

Etiketter:

Annonser