Tobak riskerar skörda en miljard fler liv

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM Tobaksrökning kostade omkring 100 miljoner människor livet under 1900-talet. ”Om dagens rökvanemönster består kommer en miljard människor att dö av tobak under detta århundrade”, sade den ansedde epidemiologen Sir Richard Peto vid en internationell cancerkonferens i Stockholm rapporterar Tobaksfakta.

Han är en av många framstående utländska forskare som bjudits in till tredagarskonferensen som arrangeras av Cancerfonden med anledning av sitt 50-årsjubileum. Sir Peto är pionjär inom forskningen kring tobak och hälsa i världen och är knuten till Oxford University i Storbritannien.

”Vi vet att hälften av de personer som börjar röka som unga och fortsätter kommer att dö i förtid av sin rökning. Vi vet också att en fjärdedel av rökarna dör redan mellan 35 och 69 års ålder och därmed förlorar många år av sina liv”, sade Sir Peto.

Men han redovisade även flera studier om att hälsoriskerna minskar betydligt för de rökare som väljer att fimpa. Kroppen har enastående förmåga att reparera flera av skadorna. Och den som slutar röka före 40 års ålder har goda möjligheter att slippa förlora några levnadsår.

GLOBALA FAKTA Över en miljard människor röker idag i världen, cirka var tredje person över 15 år. Årligen dör fyra miljoner rökare en för tidig död. Medan rökningen minskar i västvärlden ökar den i utvecklingsländerna. I Kina och övriga Ostasien är ökning störst.
Men sett till tobakskonsumtion per capita toppar Polen med 3 620 cigaretter per vuxen rökare och år. I undersökningen från 1990-1992 hamnade Sverige på 50:e plats med 1 550 cigaretter per vuxen rökare.

Etiketter:

Annonser