EU: sänk svensk vinskatt – annars domstol!

2001-06-12 08:58 (uppdat 18:14)(Drugnews/SL)
BRYSSEL Vid årsskiftet sänks vinskatten med inledningsvis fem kronor litern. Det ska regeringen föreslå i sommar för att Sverige ska slippa hamna i EU:s domstol för en skattediskriminering av vin gentemot öl.Ytterligare skattesänkning senare kan komma.

Det beskedet gav finansminister Bosse Ringholm (bild) på tisdagen sedan EU-kommissionen som väntat beslutat om att ge Sverige en sista varning, enligt TT. Om inte Sverige gör något konkret mot ”skattediskrimineringen” av vin inom två månader anmäls Sverige till EU-domstolen.

Någon avvaktan av ren hövlighet tills Sverige lämnat över ordförandeklubban i unionen till Belgien nästa månad blir det alltså inte från EU-kommissionens sida.
Drivande är EU:s finanskommissionär Frits Bolkestein som hänvisar till EU-beslut om att alkoholskatterna ska vara lika i ett medlemsland. Det finns det tidigare domar på. Idag missgynnas utländska vinexportörer på den svenska marknaden där ölskatten är lägre för att stödja inhemska bryggare, menar EU.
Att omvänt höja ölskatten till vinets nivå, ses inte som utväg eftersom svenska ölskatten sänktes just för att minska införseln av billigare dansk och tysk öl.

Den svenske finansministern har köpt Bolkesteins argument och två gånger försökt genomdriva sänkning av vinskatten. Den första gången knorrade socialminister Enqvist, den andra sade regeringens samarbetspartier vänster och miljöpartiet nej.
Nykteristen Bosse Ringholm värnar inte dock om vinälskarna, utan menar att om frågan hamnar i EU-domstol kan den besluta om en sänkning på mer än cirka tio kronor per flaska som regeringen tänkt sig.

Indirekt får han nu stöd av Lars Bäckström, vänsterns gruppledare i riksdagen.
”Vi måste agera för att undvika en domstolsprocess, eftersom en domstolsprocess alltid är osäker. Man kan aldrig veta utgången”, säger Bäckström till Aftonbladet.

Läs mer i Drugnews:
Svensk vinskatt avgörs i EU-domstol?
Regeringen får åter backa om sänkt vinskatt

Etiketter:

Annonser