Regeringen föreslår lördagsöppet i hela landet

(DrugNews/SL)
STOCKHOLM Lördagsöppet i hela landet på Systembolaget som även ska få anordna vin- och ölprovningar och auktioner av privata alkoholsamlingar. Det ingår – som väntat – i regeringens förslag till ny alkoholpolitik som på torsdagen lämnades till riksdagen.

Det kontroversiella förslaget om att återgå till lördagsöppet (till längst klockan 15) i juli i systembutikerna grundar sig på försök i sex experimentlän under det senaste året. Huruvida våldet och missbruket ökat är omtvistat. Regeringens forskarrapport var otydlig, men konstaterade att alkoholförsäljningen ökat mer i försökslänen än i övriga landet. Det blir nu Folkhälsoinstitutet som för i uppgift att följa upp konsekvenserna av permanent lördagsöppna butiker.
Regeringens samarbetspartier vänstern och miljöpartiet har flaggat för att de är skeptiska till lördagsöppet, vilket kan leda till en spännande riksdagomröstning.

Alkoholproppen innehåller även förslag om att det inte längre ska behövas tillfälliga serveringstillstånd i slutna sällskap. Däremot ska tillsynen av folkölsförsäljningen skärpas och kommunerna ska för att sköta det få ta ut en avgift av försäljarna.
För att förhindra att langningsförbudet till ungdomar kringgås ska det även bli otillåtet att bjuda på alkohol. Däremot får även i fortsättningen föräldrar bjuda sina barn.
Istället för att stoppa nattkrogars alkoholservering – som regeringen först övervägde – får Folkhälsoinstitutet i uppgift att tillsammans med restaurangbranschen ta fram ett åtgärdsprogram för att försöka tidigarelägga allmänhetens krogvanor. Även Nationella folkhälsokommitténs krav på rökförbud på krogen väntas läggas åt sidan.

Med denna proposition läggs de sista pusselbitarna för att skapa en ny sammanhållen alkoholpolitik”, säger socialminister Lars Engqvist i ett pressmeddelande.
”De alkoholpolitiska målen om att minska alkoholskador, minska den totala konsumtionen och att förhindra att människor blir storkonsumenter ligger fast. Men medlen måste delvis vara andra än tidigare”.
Flera viktiga alkoholpolitiska intrument – som tillverknings- och importmonopol, privatinförselkvoter – har efter EU-inträdet fått ge vika. Samtidigt som tillgängligheten ökat efter fler utskänkningsställen, ökad smuggling och nu alltså lördagsöppet igen.
Nästa strid väntas stå om Sveriges jämförelsevis höga alkoholskatt.

Fotnot: I kristna tidningen Nya Dagen utvecklar socialministern i en debattartikel frågan om svensk alkoholpolitik i en allt mer internationaliserad värld.

Läser mer i Drugnews.
• Krönika: ”Lördagsöppna systembutiker späder på alkoholproblemen”
Regeringen tvekar stoppa krogars nattsprit
E-postkampanj mot lördagsöppet
Lördagsöppet ökar alkoholförsäljning

Etiketter:

Annonser