Vin&Sprit säkrar globala spritdistributionen

(DrugNews/SL)
STOCKHOLM Statliga alkoholjätten Vin&Sprit köper in sig i ett internationellt nätverk med Jim Beam Brands och Maxxium för att säkra distribution av främst Absolut vodka i USA. Affären kostar V&S omkring sju miljarder kronor.

Sedan Seagram – som tidigare hade distributionsrätten för Absolut i Nordamerika – förra året aviserade försäljningen av sin alkoholdel har V&S sökt lösningar för den internationella distributionen. Absolut – värt tiotalts miljarder kronor – har seglat upp som världens tredje största spritmärke.
Finansminister Bosse Ringholm välkomnar V&S:s distributionsaffär som bekostas genom lån och inte pengar från svenska staten.

Nu tar åter diskussionerna om en utförsäljning av den statliga alkoholjätten fart. Många menar att det är dubbelmoral att tala om en restriktiv alkoholpolitik på hemmaplan och samtidigt tjäna miljoner på alkoholexport.

Delar av den borgerliga oppositionen förordar utförsäljning, som skulle kunna användas till att exempelvis sänka skatter. Finansministern – själv nykterist – ser dock V&S som en nyttig mjölkkossa. Riksdagens näringsutskott tillstyrkte inte heller på måndagen förslaget att sälja V&S.

Läs mer i DrugNews:
”Gerillamarknadsföring” av Absolut vodka
Vin&Sprit ej med i slutstriden om Seagram

Etiketter:

Annonser