Knarkkungar bakom flygexplosion i Thailand?

(DrugNews/SL)
BANGKOK Enligt preliminär granskning var det en tidsinställd bomb som orsakade branden i det flygplan som Thailands nyvalde premiärminister Thaksin Shinawatra och 148 andra passagerare skulle gå ombord på i lördags.

Tolv minuter före ombordstigningen hördes en explosion på det en halvtimmes försenade planet på Bangkoks flygplats. Attentatsteorin stöds av att bland annat spår av TNT och sprängämnet Semtex har hittats.

Det spekuleras nu i Thailand om att knarkkungar från Burma kan ha legat bakom explosionen. I Burma lever minst tolv efterlysta knarkledare och militärjuntan misstänks ha samröre med narkotikaproduktionen i Gyllene Triangeln. Amfetamin och heroin från Burma har översvämmat Thailand under senare år och motsättningarna i området ökar. Strider utbröt i februari mellan thailändska och burmesiska arméer och thailändska myndigheter har gripit kända ligaledare och konfiskerat deras egendom.
”Det är möjligt att attentatet mot flygplanet i Bangkok var en hämnd mot aktionerna i norr”, säger en källa i staden Chiang Mai till Svenska Dagbladet.

Burma är – vid sidan av Afghanistan – världens största opiumproducent. Men FN:s narkotikakontrollorgan, UNDCP, har flera gånger hyllat den burmesiska juntans ”anti-narkotikakampanjer” vilket upprört thailändsk polis och militär. Thailändske generalen Harn uppmanade i lördags FN att utse en självständig undersökningskommission för att fastslå som egentligen ligger bakom narkotikahandeln i Gyllene Triangeln.

Läs mer i DrugNews:
FN: minskad produktion av opium och kokain

Etiketter:

Annonser