Nytt finländskt dopingfall i skid-VM

2001-02-25 17:05 (uppdat 02-26) (DrugNews/SL)
LAHTIS Skandalerna för det finska skidlandslaget fortsätter. Ytterligare en manlig skidåkare – Janne Immonen – har fastnat i ett dopingprov. Tre ledare och tränare sparkas och lagets båda läkare avgår.

Det finska herrstafettlaget, där Immonen ingick, blir nu fråntagit sitt guld (tillfaller istället Norge och Sverige får bronset) och Immonen avstängs två år. Enligt FIS:s medicinskt ansvarige, norrmannen Inggard Lereim, handlar det åter om det otillåtna blodförtunningsmedlet HES – samma preparat som skidstjärnan Jari Isometsä injicerat och förra helgen ledde till att denne förlorade en silvermedalj och avstängs i två år.

Skid-VM i Lahtis blev alltså istället för en propagandaseger en pinsam dopingskandal för finsk skididrott. Tiotusentals finländska supporter som i kylan längs spåret hejade fram sitt lag känner sig lurade. Idrottsministern överväger att minska bidrag till skididrott på elitnivå och flera sponsorer drar sig nu ur och hotar med stämning.

Truppledningen har länge förnekat kännedom om dopingaffären. Men på måndagen meddelade skidförbundet att tre landslagsledare nu får sparken: grenchef Antti Leppävuori, herrarnas chefstränare Kari-Pekka Kyrö och damernas chefstränare Jarmo Riski. Dessutom avgår de båda landslagsläkarna då de känner sig kränkta av dopingaffärerna. Deras roll är ännu inte färdigutredd.
Några dagar före tävlingen hittades en läkarväska vid en bensinstation full med injektionsnålar och förbjudna dopingmedel. Väskan tillhör finska skidförbundet och polisen söker nu fingeravtryck på den.

Dopinghistorien rullar vidare. På onsdag ska samtliga prov som togs i torsdags på 28 skidlöpare i finska truppen vara klara och offentliggöras vid en presskonferens.

Läs mer i DrugNews:
o Dopad Isometsä diskas från skid-VM

Etiketter:

Annonser