”Legalisera danska haschklubbar”

2001-02-23 13:23 (DrugNews/SL)
KÖPENHAMN Danska regeringens rådgivare i narkotikafrågor, Preben Brandt, vill legalisera danska haschklubbar efter holländsk coffee shop-modell.

”Jag tror att vi genom att liberalisera hasch kan få den positiva effekten att haschanvändarna slipper konfronteras med tung narkotika”, säger Preben Brandt till nyhetsbyrån Ritzau.
Brandt, som är ordförande i danska Narkotikarådet, menar också att hasch liksom alkohol kan användas oproblematiskt som ett ”rekreativt rusmedel”. Polisen vill – tvärsemot Brandts förslag – skärpa kontrollen av klubbarna som man ser som täckmantel för annan kriminell verksamhet.

S k haschklubbar – officiellt ideella föreningar med annan verksamhet – har länge funnits i Danmark. Myndigheterna ser mellan fingrarna med deras knarkhantering, innehav för personligt bruk under 10 gram hasch leder sällan till åtal. Men klubbarna har senaste åren ökat i antal. Bara i Köpenhamn uppskattar narkotikapolisen att det finns ett 60-tal klubbar, där inte bara hasch utan också andra droger säljs och används.

Danske hälsoministern oroas av att danska 16-åringar dricker mer alkohol och missbrukar mer droger än de flesta jämnåriga i Europa, enligt senaste s k Espad-enkäten. En ny rapport från Köpenhamns kommun varnar för att klubbarna lockar ungdomar som riskerar komma i kontakt med tyngre droger, äldre kriminella och dra på sig spelskulder.
Klubbarna har efter en TV-dokumentär ifjol blivit en riksdagsfråga och Dansk Folkeparti vill för att begränsa droghandeln stänga fristaden Christiania i Köpenhamn. Det ”sociala experimentet” fungerar idag som frizon för droghandel med besökare från hela Norden. Det saknas dock politisk majoritet i folketinget och Köpenhamns kommun för att stänga Christiania.

Svenska tullen griper många ungdomar som varit i Köpenhamn och köpt droger för eget och bekantas missbruk. Socialminister Lars Engqvist vill dock inte begära att Danmark skärper kontrollen av Christiania.
”Vi ska inte lägga oss i andra staters inre angelägenheter”, har han upprepade gånger sagt till DrugNews.

Läs mer i DrugNews:
Minst 150 kilo hasch beslagtogs i Christiania
Fältarbetare sätts in mot unga haschsmugglare
Socialministern kräver inte stängning av Christiania
Allt fler unga européer prövar narkotika

Etiketter:

Annonser