Alkohol serveras på WHO:s ungdomsbankett

2001-02-19 19:14 (DrugNews) av SVEN LILJESSON
STOCKHOLM På måndagen invigde drottning Silvia WHO:s europeiska ministerkonferens i Stockholm som fokuserar på unga och alkohol. Vin ska dock serveras på både WHO:s bankett och på regeringens mottagning där ungdomar deltar.

Drottningen uttryckte i sitt tal oro över att alkohol blivit vanligare bland ungdomar. Hon efterlyste att vuxna måste hjälpa dem att stärka sitt självförtroende och våga säja nej.

WHO:s generaldirektör Gro Harlem Bruntland gick i sitt anförande hårt mot alkoholbranschens ungdomsinriktade reklamknep med exempelvis alkoläsk och rabattdrinkar – ”köp en, få två”. Ett särskilt möte ska anordnas i Valencia senare i år då WHO ska försöka förmå alkoholindustrin att ta ett ökat ansvar.
Hon redovisade nya data om att 55 000 ungdomar i Europa årligen avlider till följd av alkohol. Ett av fyra dödsfall bland unga män mellan 15 och 29 år är alkoholrelaterat, ett av tre i några östeuropeiska länder.

När DrugNews på presskonferensen ställde frågan hur arrangörerna resonerat när de valt att servera alkohol på mottagningarna där även ungdomsdelegater är inbjudna lät Bruntland frågan gå vidare till WHO:s europachef Marc Danzon:
”Vi kommer att hålla på åldersgräns vid 18 år vid serveringen. För övrigt bör linjen vara information, sunt förnuft och måttlighet – inte förbud.”
Socialminister Lars Engqvist underströk att det på regeringens mottagning bara handlar om servering av ett glas vin.
”Det är en poäng för vår trovärdighet att kunna säga till beslutsfattare och delegater att vi serverar vin till maten, liksom alkoholfria alternativ. Det är ju inte den internationella nykterhetsrörelsen som har möte”, sade socialministern (bild) till DrugNews.

Och din efterlysning av fler alkoholfria miljöer för unga?
”Det gäller finna en balanserad hållning, veta var sin gräns går. Ungdomar under 18 år ska inte dricka alkohol, inte heller unga delegater”, svarade Lars Engqvist.
Socialministern berättade också vid pressträffen att regeringen i höst kommer att lägga ett förslag för att stopp smygreklam för starköl. Exempelvis kan Pripps då få svårt att ge samma namn åt både starköl och lättöl (som det idag är tillåtet att göra reklam för).

De omkring 500 delegaterna från ett 50-tal länder ska under tre dagar ta del av forskningsrön, diskussioner och försöka enas om en deklaration för hur alkoholskadorna kan minskas. Den hoppas socialminister Lars Engqvist, som är värd för konferensen, även kan användas som underlag till en alkoholstrategi för EU.

En utställning om alkohol av ungdomar från Sverige, Danmark, Makedonien och Tjeckien (bild) pågår också i konferenscentret Norra Latin i Stockholm. Det är ungdomar i åldrarna 13 till 17 år som kring Internetprojektet Young-minds gjort egna enkäter, intervjuer och montrar om varför unga dricker, hälsoeffekterna och framtiden.
13-årige danske pojken Emil Jensen berättar att två i hans klass varit fulla, en påverkad och att de flesta prövat alkohol.
”Trots åldersgränser är det inga problem att få tag i. Straffen bör skärpas för dem som säljer”, tycker Emil.
”I mitt land finns alkoholreklam överallt och alkohol serveras på många klubbar även till oss unga”, berättade 17-åriga Maja Velevska från Skopje i Makedonien, för DrugNews.
De svenska deltagarna från klass 8G på Vasa Real i Stockholm ska använda sitt material även på ANT-vecka under våren, berättar deras klasslärare Marie Rosén.

Läs mer i DrugNews:
Europas ungdomar dricker mer alkohol
Myten om nyttig alkohol spricker
Victoria diskuterar alkohol med unga i Europa

Etiketter:

Annonser