Dopad Isometsä diskas från skid-VM

2001-02-18 22:34 (DrugNews/SL)
LAHTIS En dopingskandal drabbade i helgen skid-VM i finska Lahtis. Den finländske tvåan Jari i Isometsä i lördagens jaktstart får lämna från sig silvermedalj och stängs av i två år sedan även ett andra dopingprov visat spår av otillåtet preparat.

Det dopingprov han lämnade i torsdag efter 15-kilometersloppet innehöll HES, ett ämne som minskar halten hemaglobin i blodet och som funnits på Internationella olympiska kommitténs dopinglista i ett år. Det är inte prestationshöjande i sig, men tar bort spår av andra förbjudna preparat.
Misstankarna i skidbyn går nu till bloddoping, närmast EPO-preparat som bidrar till att öka antalet röda blodkroppar.

Själv uppgav Jari Isometsä vid en presskonferens att han haft problem med för hög halt av hemaglobin efter att ha tränat på hög höjd, men att han inte visste att HES var otillåtet i sportsammanhang. Han har fått hjälp att injicera medlet – troligen av en läkare – men han vägrar uppge vem den personen är. Dopingskandalen innebär troligen slutet för den 32-årige skidstjärnans idrottskarriär.
Lördagens guld i jaktloppet gick till svensken Per Elofsson, silvret får nu spanjoren Johan Mühlegg och bronsmedaljör blir ryssen Vitali Denisov.

Senast en elitåkare i skidåkning stängdes av efter doping var för fyra år sedan då ryskan Ljubov Jegorova avslöjades.

Läs mer i DrugNews:
Nya dopningsskandaler inför OS

Etiketter:

Annonser