”Knarket finansierar våldet i Colombia”

2001-01-26 14:51 DrugNews/SL)
STOCKHOLM Colombias president Andrés Pastrana vill genom fredsförhandlingar med gerillan få slut på nära 40 års inbördeskrig. Men våldet hänger intimt samman med kokainhandeln.

”Det är narkotikatrafiken som finansierar våldet; paramilitären, gerillan och till stor del även den allmänna brottsligheten”, säger president Pastrana till Svenska Dagbladet.
Den 46-årige latinamerikanske presidenten besöker nu Sverige för att diskutera vilken roll EU kan spela för att nå en bestående förhandlingslösning i Colombia och vill även få stöd för sin narkotikabekämpningsplan.
Landet befinner sig i en härva av korruption och olika gerillarörelser (mest kända är Farc och ELN) som slåss mot varandra, paramilitärer (AUC) och landets armé, som dessutom ska bekämpa inflytelserika narkotikakarteller. Det senaste decenniet har 35 000 människor dödats.

Förutom försök att få igång en fredsprocess (förhandlingsbordet har stått tomt sedan november ifjol) riskerar president Pastrana sitt politiska förtroende i att försöka bekämpa narkotikatrafiken med USA-hjälp. I Plan Colombia investeras 7,5 miljarder dollar på tre år i aktioner med kokaodlingar, handel och ligor. Presidenten kritiseras för att ge USA, som delfinansierar planen, större politisk och militär kontroll i området.
Grannländerna är dessutom oroliga för att odlingar och produktion av kokain ska flytta över gränserna såsom tidigare stora flyktinggrupper gjort.

FAKTA/kokain – Omkring 70 procent av världens kokain härrör från Colombia. 1999 beräknades 500 ton kokain tillverkats i landet, varav omkring 400 ton gick till missbruksmarknader i Nordamerika och Europa. Enligt FN-uppgifter minskar produktionen, främst på grund av insatserna mot knarkligorna i Colombia.

Läs mer i DrugNews:
FN: minskad produktion av opium och kokain
USA-ledda knarkrazzior i 32 länder
Knarkliga planerade smuggla i egen ubåt
Colombiansk gerillaledare medger knarkskatt

Etiketter:

Annonser