Nya fall av GHB-förgiftningar oroar

2000-11-21 17:55 (DrugNews/SL)
GÖTEBORG Ett tiotal personer förgiftade av drogen GHB har kommit till akuten på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg de senaste två veckorna. Fler av dem hade gripits i bilar.

”De har därmed utgjort en direkt fara för både sig själva och medtrafikanter”, säger Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska sjukhuset, till Sveriges Radio Göteborg.
Sedan GHB narkotikaklassades i februari i år började missbruket av drogen plana ut och minska. Men i höst har flera förgiftningsfall upptäckts igen, särskilt på västkusten och längs södra Norrlandskusten.
I två domar i Göteborg har tingsrätten angett skärpt straffsyn på innehav och konsumtion av GHB. Men ett nytt juridiskt problem är att innehav av den kemiska handelsvaran GBL, som i kroppen omvandlas till GHB, är tillåten.

”De nya förgiftningsfallen föranleder skärpta insatser från polisens sida. Även om jag tror att narkotikaklassningen av GHB- som dröjde alldeles för länge – förhoppningsvis avskräckt nya ungdomar att börja”, säger Anders Stolpe, kommissarie på länskriminalens narkotikarotel i Västra Götaland, till DrugNews.

Läs mer i DrugNews:
Ny dom efter GHB-innehav
Nytt GHB-dödsfall misstänks

Etiketter:

Annonser