Orreforsmördaren brukade begå brott berusad

2000-09-14 /22:19 (DrugNews/SL)
KALMAR Den 16-årige pojke som knivmördade tioåriga Karolina Johansson genom en tältduk i småländska Orrefors i maj var psykiskt sjuk. Men två månader före mordet ansåg socialtjänsten att han var färdigvårdad och släppte kontakterna med honom.

Det framgår av ett yttrande till Kalmar tingsrätt där rättegången på fredag morgon inleds bakom stängda dörrar. Fram träder en bild av en pojkes uppväxt med sociala missförhållanden, alkoholmissbruk och tidig kriminalitet.
Ifjol dömdes han 15 år gammal till vård istället för straff för olika brott, berättar tidningen Barometern-OT. Socialtjänsten i Nybro skulle ansvara för vården och upprätta en behandlingsplan. Samtalen med kontaktpersonen blev delvis av stöd- och insiktskaraktär. Mycket tid ägnades åt att diskutera sambandet alkoholkonsumtion – kriminalitet.

Men behandlingen avbröts i våras med motiveringen:
”Kontaktpersonen har uppfattat att XX från sommaren 1999 avhöll sig från alkoholkonsumtion fram till slutet av 1999. XX uppgav dessutom för kontaktpersonen att han inte längre kände något behov av att begå brott när han var berusad.”

Efter mordet i glasbrukssamhället i slutet av maj började polisen så småningom intressera sig alltmer för pojken. I början av juli kallades socialtjänsten för att delta vid förhören med honom. Han hade då erkänt flera stölder och sexuellt ofredande.
Socialtjänsten tog då ett beslut om omedelbart omhändertagande enligt lagen om vård av unga, LVU. Tre dagar senare erkände han att han dödat den 10-åriga flickan.

Vid en husrannsakan hemma hos pojken fann polisen en morakniv med DNA-spår av såväl den mördade som hennes skadade kompis. Det beslagtogs också dikter där 16-åringen skriver om sin lust att döda.
En rättspsykiatrisk undersökning efter mordet visar att pojken lider av allvarlig psykisk störning.

Läs mer i DrugNews:
Ny studie: alkohol vanligt vid onaturlig död
”Utred sambandet droger–våldsbrott!”

Etiketter:

Annonser