Amnesty kräver oberoende prövning av Vallos död

1999-06-17 /12:59 (DrugNews/SL)KARLSTAD Amnesty International kritiserar i sin årsrapport ännu en gång utredningen av missbrukaren Osmo Vallos död i samband med ett polisingripande i Karlstad 1995. Flera vittnen har berättad att Vallo misshandlades, men de utpekade polismännen frikändes.

Fallet har granskats av bland andra TV-programmet Striptease och rättsläkaren Johan Rajs. Rajs menade att polisvåldet var den huvudsakliga orsaken till att Vallo avled. Men åklagare Ingemar Erviken lade i maj ner en ny förundersökning eftersom han inte med säkerhet kunde utesluta att Osmo Vallo avled sekunderna före han blev stampad i ryggen. Riksåklagaren ska nu se över huruvida Ervikens beslut att lägga ner förundersökningen var riktigt, en omprövning som brukar vara en ren formalitet.

– Amnestys krav på en ny oberoende undersökning är ett viktigt stöd. Jag kommer inte att ge mig innan min sons död blir ordenligt utredd, säger Signe Modén till DrugNews.Pensionären Signe Modén utsågs ifjol till Årets svensk av P4-lyssnarna och erhöll i december Nils Bejerots-stipendiet för sin oförtrutna kamp för att få fram sanningen bakom sin sons tragiska död.

Etiketter:

Annonser