Alkolås inte tillgängligt för alkoholberoende

Sedan 2013 har mer än 16 000 svenskar fått körkort med alkolås som villkor efter att ha kört rattfulla. Programmet är framgångsrikt, men EU:s regelverk sätter stopp för den som har ett pågående beroende att delta.


I Sverige finns möjligheten att ha körkort med villkoret alkolås. Under de senaste 10 åren har Transportstyrelsen beslutat om över 16 000 körkort med ett sådant villkor. Det är flest i Europa. Men både antalet och andelen av de som söker har minskat. Orsaken finns i EU:s körkortsdirektiv.

– Att bli av med sitt körkort kan ofta få allvarliga följder för det privata livet. Du kanske förlorar ditt jobb, du får svårt att bo kvar där du bor på landet, säger Ted Snölilja, alkolåssamordnare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande .

En person som lämnar ett positivt utandningstest i en poliskontroll får sitt körkort omhändertaget direkt. Transportstyrelsen återkallar därefter körkortet i minst 12 månader. Dessutom krävs alltid ett körkortstillstånd efter rattfylleri och ett sådant beviljas endast om man kan uppvisa läkarintyg som visar att man inte har alkoholproblem.

Det finns dock en möjlighet att behålla körkortet och det är att installera ett alkolås. Idag är det ungefär 2 300 personer som har körkort med alkolås som villkor.

– Alkolåset ger människor en möjlighet att fortsätta köra bil trots rattfylleri, men då krävs det att du ställer upp på de ganska tuffa krav vi ändå ställer, säger Ted Snölilja.

Det är sedan 2012 möjligt att ha kvar körkortet även efter rattfylleri, men med villkoret alkolås. Villkoret innebär att den som dömts för rattfylleri kan fortsätta köra bil under förutsättning att man bekostar installationen av alkolås i sin bil och går på regelbundna medicinska kontroller.

Enligt EU:s körkortsdirektiv får körkort inte utfärdas eller förnyas för den som är beroende av alkohol eller inte kan låta bli att köra i alkoholpåverkat tillstånd. Enligt direktivet kan den som varit beroende få körkort först efter en intygad avhållsamhetsperiod.

Som SVT rapporterat innebär det att den som är beroende måste vänta ett halvår på att få chansen till körkort med alkolås som villkor. Det har bidragit till att antalet som får körkort med alkolås som villkor har sjunkit från över 2 000 2013 till lite drygt 1 500 2022. Som andel av dem som sökt har det sjunkit från nästan 90 procent som fått ansökan beviljad till ungefär 70 procent de senaste åren.

För dem som kommer med i programmet så är resultaten positiva. Ungefär åtta av tio av de som påbörjar alkolåsprogrammet genomför det och återfår därefter ett körkort utan villkor efter villkorstiden på ett till två år.  För personer med alkoholproblem ställs också krav på totalt fem läkarintyg under och även efter villkorstidens slut.

Annonser