Färre alkoholdöda med golvpris

EDINBURGH Skottlands förbud att sälja alkohol billigare än ett visst golvpris har lett till signifikant färre döda och färre sjukhusvistelser på grund av alkohol. Det visar en utvärdering publicerad i the Lancet.


Sedan maj 2018 måste all alkohol som säljs i Skottland kosta minst 50 pence per enhet. Detta innebär att alkohol inte kan säljas för ett lägre pris än så. Ju mer alkohol en dryck innehåller, ju högre blir golvpriset. En enhet motsvarar åtta gram ren alkohol.

En ny studie publicerad i den ansedda medicinska tidskiften the Lancet visar att införandet av minimipris är förknippat med betydande minskningar av dödsfall till följd av alkoholkonsumtion.

Under de två år och åtta månader som gått sedan golvpriset infördes har det skett en minskning med ungefär 13 procent av dödsfallen från alkoholkonsumtion jämfört med en uppskattning av hur många dödsfall som skulle ha inträffat utan lagstiftningen. I artikeln uppskattar forskarna att mellan 69 och 243 färre dör varje år tack vara golvpriset. De största minskningarna av dödsfall sågs hos människor som bodde i de mest socioekonomiskt utsatta områdena i Skottland och hos män.

Redan tidigare stod det klart att införandet av ett prisgolv för alkohol lett till minskad försäljning, men nu är det också tydligt att även skadorna minskat.

Länk till artikeln: Evaluating the impact of alcohol minimum unit pricing on deaths and hospitalisations in Scotland: a controlled interrupted time series study

Annonser