”Albanien producerar inte längre droger”

TIRANA Albaniens regering påstår att landet fått bukt med stora cannabisodlingar och narkotikahandel. Hittills i år har narkotika för motsvarande 56 miljarder kronor beslagtagits och 1 900 personer gripits.


Vid polisoffensiver i landet mot odling och narkotikahandel har hittills i år 102 ton cannabis tagits i beslag, 530 000 plantor förstörts och 1 900 personer gripits för narkotikarelaterad brottslighet, enligt myndigheter.

Albanien är inte längre ett land som producerar narkotika, vi har inlett ett framgångsrikt arbete mot narkotika och ”smutsiga” pengar, sade landets inrikesminister, Saimir Tahiri förra veckan, rapporterar AP.

Narkotika till ett värde av motsvarande cirka 56 miljarder kronor har beslagtagits och förstörts i landet sedan offensiven inleddes i mars, enligt minister Saimir Tahir.

I LAZARAT (markerat) stred bybor mot polis i somras.
BYN LAZARAT markerad

Mer än hälften av all cannabis som förstörts härrör från uppmärksammade polisrazzior mot den laglösa byn Lazarat i sydöstra landet i somras. Tillslaget utvecklades till våldsamma strider med beväpnade bybor under fem dagar och stora mängder vapen och narkotika beslagtogs då, som Drugnews rapporterade om.

Albanien har under de senaste decennierna utvecklats till en storproducent av cannabis och dessutom blivit en av de större transitländerna av heroin från Asien och kokain från Sydamerika.

Myndigheternas ökade försök med att bekämpa kriminalitet och narkotikaproblem ska även ses i ljuset av att landet vill söka EU-medlemskap.

Annonser