Albanien: polisattack mot marijuanaodlare

0-aniweed5.gifTIRANA I måndags stormade hundratals albanska poliser byn Lazarat, 23 mil söder om huvudstaden Tirana, där invånare odlar cannabis. Bybor försvarade sig med propellerdrivna granater, bomber och kulsprutor.

Avsikten var att gripa ett 30-tal marijuanaodlare, men odlarna försvarade sig och natten mot tisdagen hördes fortfarande sporadisk skottlossning. Polisen satte då in förstärkning – mellan 500 och 800 man – en polis uppges ha skadats, rapporterar AP.

D127-Albanien-map1Sex män har hittills gripits misstänkta för att ha deltagit i skottlossningarna och för att överfallit personal från en lokal tv-station.

Polisen uppger att 11 000 cannabisplantor förstörts och att man beslagtagit stora mängder skördad marijuana.

Inkomster från drogen är en av de största i den albanska ekonomin. Lazarat ligger i en laglös region där mycket cannabis skördas, pressas och förpackas till hasch. Fattiga odlare har tidigare förts till sjukhus med symtom av cannabisförgiftning.

Som led för att kunna ansöka om EU-medlemskap har albanska myndigheter ökat tillslag mot narkotikasmuggling och cannabisodling. Varje månad beslagtas numer flera ton cannabis.

Republiken Albanien har drygt 2,8 miljoner invånare, varav 421 000 bor i huvudstaden Tirana. Beläget på Balkanhalvön, 70 kilometer västerut från kusten vid Otrantosundet ligger Italien. Albanien var en kommunistisk diktatur fram till 1991. Reformer och marknadsekonomi har öppnat landet för utländska investeringar, men ännu ett av Europas fattigaste länder, narkotikaekonomin omfattande. Ansökte om EU-medlemskap 2009, har en potentiell kandidatstatus, (Wikipedia).

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Annonser